duminică, 31 august 2008

Perla Vrancei si-a pierdut stralucirea

In trecut,statiunea Soveja era principala atractie turistica a judetului nostru, laudandu-se, pe buna dreptate, cu cel mai ozonat aer din Europa.Oameni din toata tara veneau la “Perla Vrancei” pentru a se trata de diverse boli si pentru a petrece cateva zile intr-o zona plina de brazi si de aer curat.
In prezent lucrurile stau total invers: vii la Soveja si te imbolnavesti de nervi vazand ruinele hotelului Miorita ,strazile si aleile distruse de nepasarea autoritatilor.(paradoxal,acum 10 ani te tratai de nevroza).Padurile de brad sunt din ce in ce mai restranse, existand zvonuri ca in zona se executa defrisari masive.
Din pacate,nu doar aspectul fizic al statiunii este imbatranit,ci si populatia comunei Soveja.Pe ulite mai trece din cand in cand o batrana imbracata in negru sau un mosneag ce-si duce vitele la pascut.Generatia care a ajuns acum in jurul varstei de 40-50 de ani s-a stabilit de mult timp in alte colturi al tarii iar putinii tineri de 20-30 de ani au plecat in proportie de 90 % in Italia.
Este trist si ingrijorator faptul ca o zona turistica importanta a putut sa decada atat de mult in ultimii 10 ani.Soveja si-a pierdut populatia tanara,turistii,motelurile si restaurantele de altadata dar in primul rand incepe sa-si piarda identitatea.Ozonul din structura aerului risca sa se diminueze din pricina imputinarii suprafetelor impadurite ;,traditiile se pierd,nefiind nimeni care sa le intretina (dispar frumosul port popular din regiunea Rucar-Dragoslavele si gustosul cascaval afumat de pe piata) .
O alta latura de importanta majora este lipsa de locatii turistice din judetul Vrancea si implicit o mare pierdere financiara pentru buget.Avand in vedere ca ne aflam intr-o perioada de tranzitie si multe fonduri europene ne sunt puse la dispozitie ar trebui sa se investeasca in aceasta regiune macar suficienti bani pentru apa curenta si canalizare.
Singurul lucru bun ar fi drumul ca in palma intre Focsani si Soveja (prin Panciu) , insa drumul care leaga comuna de” sora mai bogata”(Lepsa) este in stare deplorabila ; doar posesorii de masini de teren se pot incumeta sa treaca prin gropile adanci si prin paraurile care traverseaza soseaua pe care se faceau odata raliuri.
Copilul Sovejei, geograful Simion Mehedinti , a facut o afirmatie care e in deplina concordanta cu situatia “perlei”: “Nu cumva vor seca izvoarele fiindca sunt ochi care nu le vad? “

duminică, 24 august 2008

“O companie nelinistitoare” de Carlos Fuentes


Zilele trecute cautam o carte lejera pentru plaja.Am dat peste nuvelele lui Fuentes si nu am putut sa ma abtin de la a face o comparatie intre acesta si Mircea Eliade ,in momentul in care mi-am amintit de scrierile care mi-au marcat adolescenta(Domnisoara Christina,La tiganci) .
Opera e compusa din 6 povesti foarte captivante care reunesc toate temerile oamenilor inca de la inceputuri:vampiri,fantome,ingeri decazuti.Mi se pare foarte interesant modul in care autorul zugraveste personalitatea povestitorilor(naratiunea e la persoana 1).Ii aseaza pe acestia in postura de victime,sceptice initial.Finalurile nuvelelor sunt echivoce,lasand loc multor continuari si multor semne de intrebare cu privire la partea ascunsa a lumii..
Voi incheia printr-un citat din “The Guardian” :”Fuentes este cel mai mare prozator mexican.El a fost varful de lance al ofensivei literaturii latino-americane.”

La revedere litoral!

Mai sunt cateva zile si trebuie sa parasesc locul in care am lenevit,muncit,trait tooata vara.Parasesc marea mea scumpa cu promisiunea ca ma voi intoarce cu forte noi la anu'.
Si acum impresii de pe litoral,la sfarsit de sezon(in special din Costinesti):
-Se pare ca romanii sunt atrasi in general de haos,mizerie si servicii proaste.Am vazut oameni mancand hamsii pe bordura, cu gunoaiele statute de 2 zile fix in fata nasului;am vazut oameni in toata firea aruncand sticle,pungi ,coceni de porumb;am vazut tampoane,peturi,pampersi si rahati plutind nestingheriti prin apa.
Obisnuiam sa dau vina pe autoritati,pe politicieni dar nu pe oameni ca entitati individuale.Vara asta am realizat ca fiecare dintre noi e responsabil de bunastarea sa si a celor din jur.si NU,nu accept ideea ca "Asa e Romania,hai sa ne obisnuim cu ea pentru ca nu avem ce face".E ca si cum m-ar cafti partenerul si eu as spune ca ma pot obisnui cu machiajul permanent,ba chiar ca imi place.