vineri, 29 aprilie 2011

Cel mai vechi dintre moravurile româneşti: lenea

Dragii mei, să ridice mâna sus ăla care nu-i leneş. Ăla care dacă i se oferă atât de mulţi bani, încât să nu mai trebuiască să lucreze nici măcar o zi din amărâta-i viaţă zice ho bă, eu muncesc. Dar dacă numai cazul de faţă ne-ar putea transforma în leneşi, ar fi ceva. Dar, vedeţi voi, lenea e parte din român, se naşte odată cu el şi piere puţin după moartea sa, căci îi pătrunde până în măduva oaselor. În orice caz, ăsta nu-i un text de blamare a lenei, ci chiar de încurajare a ei.

Ce nu înţeleg eu e de ce continuăm să ne batem joc de acest simţământ pur al omului în loc să facem ceva util cu el, mai ales că în decursul istoriei lenea a adus mari progrese pentru omenire. Adică, ne-a fost lene să mergem pe jos mii de kilometri, am făcut maşina. Ne-a fost lene să înmulţim şi să împărţim, am făcut calculatorul. Şi pe măsură ce lenea a crescut, a evoluat şi tehnologia într-atât încât, din lenea de a vorbi unii cu alţii am făcut Facebook şi Twitter.

Câţi oameni harnici aţi văzut să fie şi bogaţi? Câţi dintre cei care muncesc cu cârca au cu adevărat bani? Dar dragoste? Ce e aia iubire, te întrebi când ai capul ocupat doar cu gândul de a munci? De multe ori lenea se confundă cu iubirea, atât e de dulce, de ameţitoare şi mai mult, îţi dă dependenţă. Românule, gândeşte-te de două ori înainte să te apuci de muncă sau să tragi ca boul în jug. Eu votez pentru un trup leneş şi o minte ageră!

Text scris pentru Vechi moravuri

8 comentarii:

  1. In ultimele zile am dat curs lenei si am dormit cu mult peste media mea zilnica. A nu se confunda lenea cu puturosenia. Puturos este cel care nu face ceva nici daca ar muri de foame.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe principiul ăsta aștept ca ăștia mai leneși și mai deștepți ca mine să pună în practică teoriile teleportării. Adică, pac, apăs un buton și mă trezesc la muncă :). Termin de lenevit la muncă, iar apăs pe un buton și ajung acasă. Atunci aș fi chiar un leneș fericit.

    RăspundețiȘtergere
  3. fata, asa de-mi place ce-ai scris...da mi-o lene sa dau commnet ! :D
    1 mai frumos, du-te la mare...pardon, duceti-va !chiar si cu "Matizache"! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt atât de leneş uneori încât citesc doar prima şi ultima frază din articole :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Tudor- Da, corect! E totusi o diferenta :)

    @ex-silentio- Si in tot timpul asta ce faci? Doar stai?

    @capca1- Dupa cum ai citit mai jos, Matizache a obosit :(

    @Jteph- Cum e si in cazul de fata, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. @iulia: nu, probabil că aș munci dacă m-aș duce la muncă. Dar în rest mi-ar conveni. N-ar mai fi nici accidente, nu ne-am mai plânge nici de gropi ... da probabil m-am uitat prea mult la StarTrek :)

    RăspundețiȘtergere
  7. He, he, mi-ai adus aminte de un citat beton:

    The three principal virtues of a programmer are Laziness, Impatience, and Hubris. See the Camel Book for why.

    RăspundețiȘtergere
  8. Căsătoria mea era aproape la sfârșit când am văzut un comentariu despre un bărbat pe nume Dr DAWN, care îi ajută pe oameni să-și recapete soțul și l-am contactat, din fericire pentru mine, a făcut vrăji după 24 de ore, iubitul meu s-a întors la mine de atunci, căsnicia mea a avut loc. a fost stabil, mulțumesc pentru tot ceea ce a făcut pentru mine, vă asigur că luați legătura cu el,
    este priceput cu următoarele vrăji:
    * vrăji de dragoste
    * vrăji de căsătorie
    * magia banilor
    * vraja norocului
    * Vrăji de atracție sexuală
    * SIDA Cure Magic
    * Casino Cave
    * Peșterile blestemate au fost eliminate
    * Vraja de protecție
    * Magic Loterie
    * Vrăji norocoase
    * Vraja de fertilitate
    * Inel de telekineză 💍
    WhatsApp: +2349046229159

    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere