joi, 8 iulie 2010

Cine-a pus femeia-n drum…

Vorbeam cu maică-mea într-o seară despre condiţia femeii în zilele astea, mai ales că după o zi nasoală la serviciu avea de făcut curăţenie, mâncare şi de spălat haine. A zis o chestie care m-a pus pe gânduri. Cine a venit cu ideea asta tâmpită a emancipării noastre? Au mâncat stricat, vorba lui Firea?

Ce nu v-a plăcut, dragi domniţe? Că stăteaţi toată ziua cu buzele-n sus, făceaţi prăjiturele cu vanilie şi bombonele colorate şi croşetaţi mănuşile alea cu un singur deget pe care nu le purta niciun prichindel? Că vorbeaţi cu copiii voştri şi chiar le cunoşteaţi grijile, prietenii, temerile în loc să-i vedeţi jumătate de oră înainte de culcare? Că oboseala şi stresul nu făceau parte din vocabular? Că vă vedeaţi prietenele mult mai des şi aveaţi timp de plimbări şi de voi înşivă? Sau poate că tot timpul eraţi aranjate, machiate, coafate şi odihnite? Dar nuuu! Aţi vrut muncă şi iar muncă, egalitate, drepturi, respect? Hmm, din partea cui?

Şi, la naiba, asta nici măcar nu-i egalitate. Cum vine asta ca după muncă, vasele, copiii, mâncarea, curăţenia, toate rămân tot în cârca femeii?!? Oricât te-ar ajuta perechea, greul tot aici e. Şi atunci ce mama naibii aţi rezolvat? Ne-aţi mai dat şi drept de vot, când se ştie că în ţara asta orice ai alege iese rău.

Odată cu emanciparea, ne-am ales cu dreptul la muncă şi la vot, în timp ce milioane de femei sunt “caftite” şi abuzate zilnic că n-au gătit, că n-au timp de bărbat, că nu mai au timp să se îngrijească şi nici chef de iubăreală după 12 ore de muncă şi că arată ca dracu’. Feministelor din înteaga lume, grupul femeilor emancipate vă urează spor la treabă şi vă mulţumeşte pentru oboseala din oase şi din suflet!

23 de comentarii:

  1. booon, iarasi apar eu, cu comentariile mele.
    aplica tot ceea ce ai spus la tine...ai fi vrut sa stai toata ziua acasa si sa faci ceea ce crezi ca faceau femeile pe vremea cand nu erau "emancipate"? eu, fara sa te cunosc fizic ci numai din ceea ce scrii, nu cred!
    in primul rand, nu mai sunt vremurile de atunci, astazi stresul a devenit ceva cotidian, ne-am obisnuit cu el ca tiganu' cu scanteia.
    si, ca sa-ti dovedesc ca te si cam contrazici, acum vreo cateva luni ai scris despre femeia pretins gospodina, care nu stie al'ceva decat sa-i faca mancare sa crape in el barbac'su, care-si desface picioarele imediat ce "el"ar vrea si care, cu timpul , devine un fel de vita(fara nimic peiorativ)in gospodaria proprie.
    da-mi voie sa cred ca femeile obisnuite din ziua de azi, nu pipitzele si nici alea care au capul mic dar in care creierul sta lejer, vor stressul de care vorbeai.
    si, stii ceva, cel mai misto e , ca barbat, cand vii acasa si vezi ca nu e gatit mare lucru, sa-ti iei sotia si sa iesi in oras!

    PS. numai sa nu devina obicei din partea ei :P

    RăspundețiȘtergere
  2. @capca1- N-a zis nimeni ca femeia care sta in casa ar trebui sa fie si proasta. Ba chiar poate citi mai mult, poate sa se plimbe, sa socializeze mai mult. In postarea mea mai veche ma refeream la cele care pleaca capul la umilintele la care sunt supuse, femeile sclave. Eu mi-as petrece ziua cu nasul in carti, plimbari si aragaz, dar toata lumea lucreaza. Cu cine sa ma plimb? :)) Bine, postarea asta e si un pic in spirit de gluma, sper ca s-a inteles.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiu cat de mult are legatura cu emanciparea cat cu promovarea "femeii eroine" care le poate face pe toate. Sunt de acord ca era nevoie sa demonstram ca si noi, femeile, putem avea activitati destinate exclusiv barbatilor, dar nu sunt de acord cu suprasolicitarea, si cu modelul ca "dupa ce fac la fel ca tine, de fapt muncesc triplu fata de un barbat". oricum, subiectul ramane mereu unul delicat.

    RăspundețiȘtergere
  4. fata, ca sa se stie cine e barbat in postarea asta, inchei io, cu ultimul cuvant:
    ai dreptate !!! :D

    RăspundețiȘtergere
  5. @Oana- Eu sunt sigura ca nu as putea sa stau doar in casa, as lua-o razna, avand in vedere noile reguli sociale. Si m-am si obisnuit sa fiu obosita, desi nu stiu cat e de bine. Dar daca stai sa te gandesti, in trecut femeile casnice erau privite cu caldura. Cand vad cati copii adorm cu baby-sitterul si cati barbati o "ard" pe menajera, ma gandesc ca nu era prea rau inainte.

    RăspundețiȘtergere
  6. o sa ai probleme serioase, draga Iulia, dupa postarea asta. grupul feministelor nu va tolera aceasta abordare :)
    vei fi dezbatuta in forul suprem feminist, intitulat "Inalta Curte de Justitie si Cas(tr)atie a Barbatilor" unde, Marea Doamna (Vaduva Neagra), ce conduce sedintele iti va cere socoteala pentru parerile acestea. la fel, pentru altele mai vechi, cand spuneai ca preferi, mai degraba, sa iesi la o bere cu baietii :D

    RăspundețiȘtergere
  7. @PatrickDan- Poate ma exclud din "regn" :))

    RăspundețiȘtergere
  8. te primim in regnul nostru daca va fi cazul.
    se opune cineva?

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce bine ca sunt barbat!! :) La voi toate lucrurile sunt complicate.

    RăspundețiȘtergere
  10. @alibus- Poate n-o sa fie cazul, da' daca se poate eu vin, sa stii :))

    @Andrei- Mda, asta ziceam si eu aici, ca inainte erau mai simple si pentru noi, dar ne-am complicat singure, dupa cum ne e obiceiul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Din pacate...asta cu muncitul femeii..nu se mai poate schimba...

    RăspundețiȘtergere
  12. Drepturi egale inseamna ca si ea poate sa il cafteasca pe el....donc... :p

    RăspundețiȘtergere
  13. @Marius- Are dreptul, dar nu poate d.p.d.v. fizic. Sau, ma rog, unele mai pot :)

    @Anima- Exact! Macar daca munceam la fel, dar avem mai multa treaba.

    RăspundețiȘtergere
  14. Uite de asta spun eu intotdeauna ca daca ar fi sa ma casatoresc vreau ca sotia mea sa nu lucreze si asta pentru ca vreau ca ai mei copii sa creasca cu o mama langa ei si nu cu o bona...

    RăspundețiȘtergere
  15. BOgdan,

    Stai putin. Pai tu daca lucrezi inseamna ca ei cresc fara tata?

    RăspundețiȘtergere
  16. Dar cine-a pus tocurile-n drum in timp ce femeia se plimba linistita cu viata ei rurala?(apropo de emancipare)

    http://adela91.wordpress.com/2010/07/21/cu-tocurile-n-balta-si-cu-gandul-la-blondul-inconfundabil/

    RăspundețiȘtergere
  17. D.p.m.d.v. emanciparea nu a adus nimic bun şi eu nu glumesc când spun asta.
    Eu cred sincer că femeia nu a avut niciodată nimic de demonstrat şi că rolul şi rostul ei erau destul de bine înţelese şi îaninte. Dacă e să ne învârtim în jurul cozii, nici acum nu e cu mult mai mult respectată, iar misoginismul există la tot pasul.
    Oricâtă emancipare există, femeia tot va trebui să muncească de două ori mai mult, să demosntreze de două ori mai mult, să... mă rog. Ăsta e un subiect pe cât de lung pe atât de delicat.
    Eu cred că în primul rând trebuie noi să ne respectăm pe noi şi să ne înţelegem rostul.

    http://ladyallia.blogspot.com/2010/07/emanciparea-femeilor-vulgarizarea.html

    RăspundețiȘtergere
  18. Mie de obicei imi place sa aduc argumente contra asa ca o sa incerc sa aduc si aici niste argumente : crezi ca de bine se duc femeile la munca? Emanciparea inseamna ca teoretic puteti face ce vreti si aveti aceleasi drepturi in societate ca si barbatii.

    Tu ei numa partea ca stateau acasa si aveau grija de copii, acum sau egalat atributiile in familie, dar iar si partea nasoala: tiar fi placut sa vina barbatul sa iti dea cu bata in cap si sa te duca in pestera? sau uitate la cazul recent al femeii din Iran care e acuzata de adultes si asteapta sa fie torturata, sau mai bine gandeste-te daca ai vrea sa fii femeie in iran cu reguli dinalea sa mergi in spatele barbatului, sa nu iesi afara dupa nush ce ora etc....

    Si barbatii si femeile ar sta toata ziua degeaba plimbari, relaxari,ar angaja menajera si ar manca numa' mancare la restaurant daca sar putea.

    RăspundețiȘtergere
  19. @Alin- N-am nicio treaba cu femeile din Iran, doar spuneam ca pe langa responsabilitatile initiale ale femeilor s-au mai adaugat si unele ale barbatilor. E prea mult :)

    P.S- Te rog mult sa-ti recitesti comentariile inainte de a le posta. Lipsesc cam multe cratime.

    RăspundețiȘtergere
  20. Da vad ca am si cuvinte scrise gresit, o sa le recitesc de acum sa ai un blog frumos si aranjat :)

    RăspundețiȘtergere