joi, 29 iulie 2010

"Eu nu dau cu mătura"

Studiu de caz: Dorel, necalificat, parţial surd, angajat pe 1000 de lei

-Dorele, uite ce mizerie e în magazie, ia şi tu mătura şi fă puţină curăţenie pe acolo, că nu putem lucra aşa, dă-o încolo de treabă...

-Eu nu sunt angajat aici ca să dau cu mătura. N-am făcut eu mizerie, ceilalţi. Eu nu dau cu mătura(!?!?)

După încă două serii de rugăminţi fierbinţi pentru ca Dorel să-şi facă treaba de necalificat(ultima oară când am verificat nu era licenţiat în fizică nucleară), Dorel a fost nevoit să-şi ia mândria şi să şi-o bage în fund. Şi uite aşa Dorel a ajuns şomer. Nu, n-are casă, n-are bani, nu-l mai angajează nimeni în vremurile astea, câştiga aproape dublu faţă de autoare, totul înscris desigur pe cartea de muncă, dar are orgoliul intact. Şi ne-a arătat el nouă că e bărbat adevărat, nu se "umileşte" muncind. Câţi şomeri erau în Vrancea? 12.000? Hmm, oare de ce? Acum câteva zile, încă doi muncitori au lipsit nemotivat. N-au avut chef să vină. Na răspuns!

23 de comentarii:

  1. Asta se intampla la firma voastra? Aia ori erau drogati si nu stiau ce faceau, ori si-au luat in serios nationalitatea.

    RăspundețiȘtergere
  2. @danbrasov- Da. Mai ales acum cand o sa am timp sa ma ocup mai indeaproape, cred ca o sa aveti ce sa cititi pe aici. Acum cateva zile, unu' dormea relaxat in baraca. O iei razna cu oamenii astia, pe bune! Astia sunt romanii adevarati, cu regret o spun, dar e adevarul!

    RăspundețiȘtergere
  3. pfoa, cel mai fain articol pe ziua de azi! imi place, azi toata lumea a scris pe placul meu!
    Nu l-a durut pe DOREL sa-si bage mandria-n fund?

    RăspundețiȘtergere
  4. @Ioana- Poate pe moment nu, dar ceva ma face sa cred ca acum il cam doare ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Culmea ca in strainatate pe Dorel nu-l deranjeaza sa spele buzile. Da aici e mare domn, nu pune el mana pe matura.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Oana- Oamenii de genul asta nici macar nu incearca sa plece in strainatate. Stau la carciuma si asteapta ajutorul social.

    RăspundețiȘtergere
  7. Exista si cazuri in care angajatul se speteste si angajatorul isi face nevoie in capul lui pentru ca si asa nu are unde sa munceasca in alta parte pe bani mai frumosi. Maturatori se gasesc, nu-i bai, mai prost e ca angajatorii au cam diparut.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim- Asta e si motivul pentru care oamenii ar trebui sa aprecieze locurile de munca unde sunt platiti destul de bine, la timp si nu sunt pusi la ore suplimentare neplatite si alte lucruri de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  9. din pacate, am auzit si eu persoane care spuneau "...ce sa faca ei cu 5-6 milioane" !!!
    pe astfel de vremuri, a-ti pastra jobul sau scarbiciul, este cea mai indicata alegere. cel putin pana la inceputul anului urmator !

    RăspundețiȘtergere
  10. @PatrickDan- Cand cheltuielile in interesul serviciului depasesc salariul, cred ca e cazul sa pleci. Nu esti de aceeasi parere?

    RăspundețiȘtergere
  11. imi pare rau sa-ti spui, dar, fiind tanara, nu ai experienta de viata! de aia te miri tu de ce DORELare mandrie.
    iti zic io, ca am facut armata la infanterie si acolo te-nvata!
    DOREL gandea pentru ca nu-i era foame !nu-i era foame pentru ca TU i-ai dat banii, cerandu-i sa faca ceva pentru banii aia. el, pana atunci, nu era obisnuit sa si faca ceva pentru banii aia!ori ideea asta i-a intrat bine in cap, al avand idei putine in nuca dintre urechi. si vii tu, cu ifosele tale de patroana, si-i ceri sa munceasca pentru banii aia ???!!!
    iulia, daca DOREL era flamand ca disperatul, cand i-ai fi spus ca trebuie sa mature in magazie, el nu s-ar fi oprit nici daca iesea din focsani. nu stiu daca ai trait asa ceva, eu da, foamea nu te mai lasa sa gandesti! refvenim la gregarul din noi atunci cand ne e foame !
    acuma ai inteles de de DOREL are mandrie ? "mandria" il impiedica sa munceasca pentru cei 10 milioane de lei (vechi)deci, alterati, pe care-i ofereai pentru lenea lui, da?

    PS n-ai nevoie de sofer, zilnic, de la 16 pana la 8 a doua zi , dimineata. am cateva costume bunicele, conduc de vreo 20 de ani,bunghesc oarece lb.engleza, pot lua si pistolul daca e nevoie, facem si-o recuperare- doua ! eu unul, sincer, ca sa nu ajung sa-mi fie foame, sunt tare dispus sa muncesc doua servicii! pe cuvant!

    RăspundețiȘtergere
  12. @capca1- Nu, nu, ma descurc eu si cu sofatul ca abia m-am reincadrat:P Parchez mai greu da' merge! Si dau si cu matura cand trebuie!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mandrie? Cu mandria nu ajungi nicaieri, cu demnitatea ta. Daca era platit pentru acest job mi se pare foarte corect ca a fost dat afara poi eu la 18 ani muncesc pentru 10 milioane 3 luni:))

    RăspundețiȘtergere
  14. @Midsummer- Eu nici nu mai zic ce salariu am, ca nu ma crede nimeni. Oricum, e tip ceapa, il iei in mana si plangi :))

    RăspundețiȘtergere
  15. ai prezentat un dorel stupid, nu lenes.
    :) si totusi, eu cred ca avea invarteli mai bune, nu statea la mila nimanui! hehe

    RăspundețiȘtergere
  16. @EO- Culmea e ca nici nu avea altceva in alta parte. Eh, era si tanar :))

    RăspundețiȘtergere
  17. dorel are dreptul la propriile sale alegeri, cu atit mai mult cu cit el chiar considera ca nu a fost angajat pentru a da cu matura. e si o chestiune de self-esteem pentru care il admir pe dorel. ma dezgusta in schimb patronul care atunci cind angajeaza pe cineva isi imagineaza ca a cumparat un sclav, care se gaseste la dispozitia lui datorita constringerilor economice si de excluziune de pe piata muncii la care ar fi supus daca renunta la serviciu.

    patronii nu angajeaza din mila sau pentru ca au o propensiune catre fapte bune, dimpotriva, ei angajeaza pentru ca vor sa obtina un profit personal, material, de pe urma timpului si priceperii celui angajat. oricit de mare ar fi salariul unui angajat el nici nu se compara cu beneficiile pe care le aduce patronului sau. iar beneficiile vor fi cu atit mai mari cu cit patronul angajeaza la negru si fara o delimitare clara a obligatiilor contractuale, inclusiv o "fisa a postului". daca dorel a zis ca nu a fost angajat sa dea cu matura inseamna ca nu a existat nicio intelegere prealabila explicita intre el si angajator in privinta acestei activitati, iar cererea de a da cu matura era un abuz. ca sa condamni moralitatea si lipsa de etica a muncii din partea lui dorel nu faci decit sa iti afirmi propria mentalitate de sclav capabil sa muncesti pe 2 lei, sa pupi un cur, sa zimbesti slugarnic cind esti scuipat in fata de cineva care cistiga de pe urma muncii tale.sau propria ipocrizie.

    asa cum reiese din scurta si prost inspirata postare (fata de care inca ma intreb de ce manifest atit de mult interes)cel care are un comportament veros este patronul (sau angajatorul) care angajeaza oameni doar pentru a dispune mai apoi de ei intr-o maniera feudala, specifica burtosului care tine niste oameni pe linga el ca sa ii fie de ajutor.

    nu inteleg nici bucuria veninoasa la gindul posibilelor necazuri pe care le va intimpina dorel, care transpare din subtext. nu pot decit sa observ ca iulia isi mentine nivelul: superficialitate, inconsecventa in opinii, incoerenta in analiza. nu stiu cit cistigi la ziarul unde lucrezi, dar oricum cistigi prea mult. si ar fi bine sa dai si cu matura pentru banii astia ca altfel nu stiu cine te-ar mai putea angaja daca te dau afara.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Similar Name- Daca un necalificat nu da cu matura, atunci cine sa o faca? Poate trebuia sa-l pun sa intocmeasca un proiect, nu? Eventual sa faca si design interior :))

    P.S.- Am demisionat, mă voi ocupa de Dorei (sic!). Si da, am dat si cu matura, daca a fost nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  19. iulia: ar fi oarecum ok daca toti dorelii ar proceda la fel. am afla rapid unde e problema in sistem si am eradica-o :)
    dar unii doreli nu se lasa usor, au o minte ceva mai subversiva!

    RăspundețiȘtergere
  20. @EO- Mai exista si Dorei care prefera munca la negru pentru mai multi bani, dar mai greu cu pensia mai apoi. Fiecare isi alege drumul pana la urma.

    RăspundețiȘtergere
  21. nu de fiecare data fiecare isi alege drumul...
    mai mult nu decat da. dar asta e subiectul unei dezbateri viitoare, nu-si gaseste locul in sistemul bugetar :)

    RăspundețiȘtergere
  22. mai era un banc :
    - Spune-mi , draga, de ce ai lasat serviciul ?
    - Nu mi-a placut ce mi-a zis patronul !
    - Dar ce ti-a zis ?????
    - Mi-a spus : " De maine esti concediat " !!! :) :) :D :D :) http://omulvaly.wordpress.com/2010/08/01/botezul-dariei/

    RăspundețiȘtergere