vineri, 17 aprilie 2009

Goana dupa perfectiune

Zilnic, la televizor si mai ales in reviste, ne sunt prezentate tot felul de imagini ale unor persoane publice mai mult sau mai putin cunoscute menite, cred eu, sa ne starneasca invidia si admiratia netarmurita. Vedem tot felul de fotomodele care au sub 40 de kg, actrite cu un ten si un par impecabil, cu iubiti sau soti chipesi, masini scumpe si palate stralucitoare. In viata reala insa, in adolescentele si persoanele labile naste dorinta apriga de a fi fara de cusur, de a avea un aspect impecabil care poate duce la un trai cel putin indestulator. Ma uitam zilele astea in niste reviste pentru femei, iar trupurile expuse pe pagini intregi m-au impresionat profund. Sunt la fel de false ca o geanta Louis Vuitton purtata de o blonda intinsa cu placa in autobuz. E nevoie doar de o jumatate de ora de munca in Photoshop pentru a scoate cosurile, celulita sau soldurile prea proeminente.

Amintirea cazului unei fete pe care o cunoscusem putin pe un forum, care a murit de teribila boala numita bulimie, mi-a readus in ganduri revolta pe care o simt fata de intreaga industrie a modei in general si de promovarea unor tipare ireale de femei-zeite. Mii de femei din lumea intreaga mor cu degetele infipte in gat sau nemancate de saptamani intregi, doar pentru un trup perfect. Si cand imaginea femeii de succes in Romania a devenit fotomodelul care pune mana pe barbatii cu bani, toate valorile si aspiratiile fetelor aflate la inceput de drum se focuseaza strict pe aspectul fizic. Cand o sa invatam oare sa ne iubim si sa fim frumoase pentru noi insine, pentru sufletul nostru? Poate doar atunci cand in jurul nostru vom incepe sa-i observam pe oamenii care merita cu adevarat admiratia noastra si vom inceta sa ne mai ghidam existenta dupa paginile photoshopate din reviste si fetele cu cinci straturi de machiaj de pe micul ecran.

2 comentarii:

  1. inainte de a se visa Kate Moss ar fi bine sa cunoasca aspirantele la bustie si talie de invidiat si ce probleme a avut respectiva !

    o geanta, masina, un lucru (in general) trebuie sa-ti fie folositor, incat sa-l dobandesti. sa te simti bine cu el.
    din momentul in care devine o metoda de a obtine altceva, acel obiect isi pierde valoarea, utilitatea, e depersonalizat. respectivul, ce-l foloseste, e precum un pescar ce-ntinde nada altora, spre a obtine altceva !
    tot asa se intampla, de multe ori, nu doar cu obiecte ci, chiar cu propriul corp...

    Hristos a Inviat !

    RăspundețiȘtergere