“Am afirmat intr-o prefata ca nu pot sa scriu daca nu ma descriu” este fraza care m-a convins sa citesc “Convorbiri cu Octavian Paler” de Daniel Cristea-Enache, in ciuda faptului ca nu am citit niciun roman al lui Paler. Asa ca am preferat sa-l cunosc inainte sa-l citesc. Si cum nu l-am citit, ci doar l-am cunoscut prin propriile sale cuvinte, am sa va las pe voi sa-l descoperiti, prin citatele pe care le-am selectat, pe care le consider edificatoare, in speranta ca va fac curiosi:
“Cum ne-am fi descurcat noi sub turci, sub rusi, sub toate imperiile care au dorit sa faca “istorie” din “geografia” noastra daca n-am fi fost optimisti? Am fi dat, probabil, culturii niste tragedii, dar nu i-am mai fi oferit lui Caragiale ocazia sa zica “Bravos Natiune!”. Am fi avut mai putini “destepti”, dar si mai putine consolari. Banuiesc ca, la noi, in loc sa moara, Hamlet s-ar fi dus cu amicii la o bere ca sa uite de dilemele lui”
“Altadata regula era: frica. Acum, regula e: tupeul. Comunismul a creat omul duplicitar, schizofrenic. Vremea de azi creeaza omul cinic”
“Nicio tara de pe batranul nostru continent nu dispune de harul nostru de a lua in deradere orice, de a scoate bancuri din orice tragedie. Cine poate concura cu bascalia de pe malurile Dambovitei? Nimeni. Aici n-avem rivali”
Si credeti-ma, sunt mult mai multe. Poate volumul pe care l-am citit cu sufletul la gura nu ar fi atat de valoros, daca ultima insemnare a lui Paler n-ar fi fost scrisa cu o saptamana inainte sa incheie socoteala cu viata, caci trecerea intr-un spatiu de dincolo de noi nu reprezenta un concept pentru scriitorul pentru care “a crede” era un lucru inimaginabil, dar admirabil. Ultimele sale cuvinte au fost :” Orice cuvinte as folosi pentru a exprima pustiul duminicilor mele, tot prost le-as folosi”. Adio, Paler, adio Dinica! Bun venit …???
Ma bucur ca ti-a placut... :)
RăspundețiȘtergere