vineri, 12 februarie 2010

Lamentari de cancanisti

Citind presa centrala si o serie de opinii, nu pot sa nu observ in comentariile cititorilor cum plang de mila presei scrise, mai exact spus, presei tiparite. Dar oare ce procent dintre toti acesti oameni au scos un leu din buzunar pentru ziarele quality, mai ales ca bani pentru cele trei „ziare” cu sani se gasesc in buzunarul a milioane de romani? Tin minte ca, mergand cu metroul, in vreo trei vagoane toata lumea citea Libertatea, Click si CanCan. Rar am vazut vreun cetatean citind Gandul (peferatul meu) sau orice alt ziar din aceasta categorie. Acum toti acesti oameni joaca rolul de bocitoare la piatra funerara a presei quality. Am mai auzit si pareri potrivit carora blogurile ar putea inlocui presa scrisa, lucru care, sincer, mi se pare putin cam deplasat, cel putin la ora actuala. In afara de blogurile celor care sunt deja jurnalisti, sau macar au fost, eu nu am vazut niciun „bloagher” parasind comoditatea casei sale si scaunul pufos din fata monitorului pentru a se documenta pe teren pentru articolele sale. Daca gresesc, astept exemple contradictorii. Atat timp cat ziarele care contin mai mult decat profesoare lesbi, curve deghizate in vedete si pozitii sexuale nu se vor vinde la taraba, vor continua sa se inchida rand pe rand, lucru care vad ca nu creeaza semne de intrebare ci un soi de bucurie rautacioasa de genul „Las’ ca si-o merita”. Odata ajunsi in fata chioscului de ziare, inca mai putem sa alegem. Sa fie tate si crime odioase sau reportaje si opinii pertinente?

9 comentarii:

  1. Mai bine nu mai citesti nicio presa.Mai bine si mai sanatos...Ca sa nu iti mai faci nervi,nu de alta:))

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lorelei- Eu n-am cum, ca fac parte din "sistem"! Dar inca mai cred ca oamenii trebuie sa fie informati, si sa aleaga sursa care sa le furnizeze datele de care au nevoie. Cu ce te ajuta sa stii ca Simona Sensual si-a luat catel? De ce ai da banii pe asta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu plange nimeni soarta jurnalistilor. Stai linistita! Doar cei care fac parte din breasla pentru ca nu au posibilitatea sa o profeseze asa cum au sperat sau mai spera sau trebuie sa practice scandalul si stupizenia in direct pentru a nu-si pierde locul de munca. iar cat priveste terenul si documentarea...he heeeei, uneori nu o fac nici cei care sunt platiti sa o faca... daramite altii!

    RăspundețiȘtergere
  4. @mirolara- eu ca simplu cetatean si cititor nu as vrea sa fiu privat de citirea ziarelor, si sa nu am de ales decat dintre tabloide. Aici nu vorbeam de soarta jurnalistilor, ci a informatiei de calitate in sine. Chiar nu mi-as dori sa ma uit doar la programe gen OTV si sa citesc doar tabloide, ci sa am de unde alege. Cat despre cat muncesc sau nu unii, nu cred ca exista domeniu in care toata lumea sa-si faca treaba foarte bine sau macar bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cred ca si aparitia in varianta electronica a unor ziare contribuie la scaderea tirajelor...Iar ca dispar unele care poate au ceva de zis, a altceva, in fond cititorul hotaraste continutul unui ziar, si din pacate in RO vand foarte bine scandalurile, sexul,...si altele din aceeasi "familie"!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Marius- Da, aportul internetului este urias, iar multe publicatii inca nu au o strategie de a scoate bani din continutul online. In ceea ce priveste cumpararea presei scrise pot intelege lenea, faptul ca e mai usor sa citesti editia online, dar sa dai bani pe tabloide penibile, care sfideaza bunul simt nu pot intelege. Si propun un titlu edificator din Libertatea, parca: "Ma plesnea cu penisul peste fata", care trona pe prima pagina, in vazul tuturor, inclusiv al copiilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ola, what's up amigos? :)
    In first steps it's very nice if somebody supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
    Thanks in advance and good luck! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. O my Good...parca era vorba la un moment dat ca prima pagina, defapt coperta unor publicatii gen Playboy sau Penthouse sa fie acoperita, tocmai pentru a nu fi in vazul lumii...pe bune nu-mi vine sa cred, si vorba aia abia am aterizat si eu aici, dar in RO nu citeam presa de scandal, si asa eram borbandat zilnic de tot felul de pop-upuri si vedeam "what's hot",mai imi luam din an in paste ceva reviste "glossy" gen FHM sau MH...ziare, mai citeam pe net.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Marius- Cand spuneam ca se depaseste bunul simt eram ingaduitoare.

    RăspundețiȘtergere