marți, 9 februarie 2010

Nesimtitii dracului! Nimic nu mai merge in tara asta?

De cate ori am auzit oare replicile astea? Va spun eu, de mult prea multe ori. „Am zapada pe masina, sa vina primaria sa o curete!”. „Sa vina guvernantii sa sparga gheata din fata blocului!”. „Eu nu mi-am pus cauciucuri de iarna, dar din cauza lui Base nu mai pot iesi din parcare!”. Bai nene, te-ai gandit vreodata ca ai putea sa-ti cureti singur ograda? Ca daca nu ai mai arunca gunoaie, nimeni nu ar trebui sa vina mai apoi sa mature muntii de peturi? Dar tu, atotstiutorule, arunci ambalajul eugeniei la doar cativa metri de gunoi si ti-e sila sa dai zapada jos de pe masina. Nu mai vorbim de strangerea omatului din fata blocului. Da’ ce? Tu esti prost sa pui mana pe o lopata?!? De ce sa faci tu in locul altora? Autoritatile ce treaba au? Sa trimita muncitorii la maturat scara blocului, si daca au timp si chef, ar putea sa-ti aspire sufrageria si sa-ti gateasca si o tocanita, nu?

Cat timp oare o sa mai avem atitudinea asta proletara, sa stam cu mana intinsa si cu privirea indreptata spre cer, cersind mila, bani si compasiune? Parca am fi instabili psihic si am ingenunchea in fata partenerului, ne-am rupe parul din cap pentru un colt de paine si putina afectiune. De ce e atat de convenabila pozitia Cenusaresei, cand am putea face atatea lucruri pentru noi? De ce ne multumim cu firimituri din viata, cand putem sa ne descurcam destul de de bine si singuri? M-am saturat sa vad oameni care primesc bani de la stat pentru boli fictive si nici macar nu se gandesc sa contribuie cu ceva si oameni care dau vina pe „cei de sus” pentru orice necaz care ii loveste! Mereu primim prea putin, in comparatie cu efortul pe care il depunem. Noi suntem cei mai buni, doar ca nu vor altii sa vada, sunt prea tampi ca sa inteleaga. Hai trezirea si mana pe lopata!

10 comentarii:

  1. Iulia,

    Bravo! Este exact ce lipseste romanului. Exista tari mai mici sau mai sarace ca noi care au progresat tocmai pentru ca atitudinea asta le este straina.

    Hai sa-ti dau un alt exemplu foarte recent (azi dimineata): un cuplu a avut ghinionul sa se inzapezeasca in fata blocului meu; sotul la volan, ea impingea cu greu; langa ei un nene (nu ma leg de etnia lui) cu o lopata mare statea si astepta un 'semn' ca sa dea 'o mana de ajutor'; se uita efectiv fara sa faca nimic; nu poti sa iti inchipui ce privire mi-a bagat cand a vazut ca am pus mana sa ii ajut fara nici un motiv si fara sa mi-o ceara. Sa-i fi luat painea de la gura? Eu nu cred.

    RăspundețiȘtergere
  2. @alibus- Felicitari pentru atitudine! Cred ca a pierdut nenea respectiv ceva banuti. Am vazut ca se fac afaceri bune pe vremea asta. Pe criza se da la lopata pe bani :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, asa e. N-apuci sa faci cativa pasi spre masina ca se gaseste un binevoitor sa te ajute. Din fericire, eu fac si asa cam putina miscare asa ca nu pot scapa o asemenea ocazie ca sa ma mentin in forma ;)).

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca avem pretentia sa fim un popor civilizat si sa fim respectati, trebuie sa ne respectam pe noi insine. Noi trebuie sa dam semnalul si o putem face chiar prin lucruri marunte, de genul aruncatului hartiei la cos si nu pe jos.

    Dar noi ne-am invatat ca statul sa ne faca, statul sa ne dreaga. Nu mai avem scapare.

    RăspundețiȘtergere
  5. exact despre atitudine ar trebui sa vorbi mai des si sa le spunem si altora. si cum serviciile publice ale primariei nu sunt prestate la un nivel al asteptarilor, va trebui sa luam noi initiativa in unele situatii. una dintre ele e si cea descrisa de tine. bine ai zis !
    amintindu-mi de iernile copilariei si zapezile de 1-2 metrii, eu stiu ca bunicu meu iesea in ograda, facea partie pana la poarta plus pe bucata lui de trotuar si cat tinea gardul. si nu astepta sa vina Primaria sa-i faca asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine spus Iuli!Eu,de cand au inceput ninsorile si viscolul,am lasat masina acasa si am luat autobuzul.Asa am considerat ca trebuie sa fac in conditiile in care masina mea e f mica,are cauciucuri de vara si nici nu am mare experinta in condus.Altii,in schimb,s'au gandit ca dupa 12-24h de viscol si ninsoare n'o fi chiar asa naspa si au dat ture pe strazile patriei unde au si ramas inzapeziti si inghetati.
    Eu nu zic ca'i o situatie normala sau ca autoritatile si'au facut treaba extraordinar dar hai sa incercam sa ne luam si noi niste masuri de siguranta inainte sa plecam la drum pe o asa vreme.
    Ca sa nu mai zic de zapada din fata blocului,ca de cand ninge doar tata si inca un nene,amandoi destul de in varsta,s'au gandit sa iasa cu lopata desi in scara avem pe putin 5-6 juni cu vreo 20-30 de ani mai tineri care ar putea...dar e greu sa'ti misti fundu'la -10 grade,lasa'i pe altii si daca nu's altii atunci "las'o ba ca merge asa".
    Puturosenie si miserupism maxim zilele astea si din partea autoritatilor si a cetatenilor.

    RăspundețiȘtergere
  7. spiritul civic romanesc tocmai s-a scumpit cu 1000%... efectul cerere oferta... economia de piata... ne ingroapa mai repede decat zapada... dar sunt optimist... vorba aia... iarna nu-i ca vara... in speranta ca spiritul civic de vara e mai ieftin... cat despre cei care se plang ca nu le da nimeni zapada de pe cap... gunoiul aruncat cu un simt artistic desavarsit si asteptarea legendarei prune-n gura... face parte doar din comportamentul romanului, obeservat in mediul lui natural... de fapt... in orice mediu.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ramses- Eu nu as generaliza spunand ca toti romanii sunt asa. Niciunul dintre prietenii mei nu ar face lucruri de genul asta, deci putem spune ca doar unii romani sunt asa. Ca la noi sunt mai multi cocalari si nesimtiti decat la altii, asta e altceva.

    RăspundețiȘtergere
  9. tu... prietenii tai... poate si eu... poate mai multi... suntem doar inadaptati... si imi place.

    RăspundețiȘtergere
  10. Problema e ca noi nu mai stim sa supravietuim singuri. Ne gandim mereu ca trebuie sa fie cineva responsabil pentru toate.
    Ne pierdem simtul supravietuirii cu atata tehnologie

    RăspundețiȘtergere