marți, 15 iunie 2010

Marea neagră ca turismul

Se tot vorbeşte în ultima perioadă despre turism şi cum litoralul românesc ar putea scoate ţara dn criză. Să-mi fie iertat, dar nu prea cred. Marea noastră nu e nici mai frumoasă, nici mai curată, nici mai caldă ca altele, ba din contră. Anul ăsta, pentru prima oară, am sesizat şi o subtilă pâclă de ulei la suprafaţă. Oricum, la legislaţia pe care o avem, niciun ban cheltuit pe litoral nu se duce în buzunarul statului. De câte ori aţi primit bon fiscal la hotel sau chiar la restaurant?

Am avut relativ recent o discuţie în contradictoriu cu un patron de agenţie de turism şi după cum am aflat ulterior şi de pensiune, care se plângea de impozitul forfetar, însă a ajuns să-mi dea dreptate într-un final, ba chiar a crezut că sunt de la finanţe :) Ştiţi cât e impozitul forfetar anual? Cam 550 de lei. Atât! Pana mea, dacă nu îţi permiţi să plăteşti măcar atât la stat, de ce mai ai firmă? Ce produci? Marea greşeală, cred eu, a guvernanţilor, a fost că l-au aplicat cam peste tot, dar eu zic că în turism, unde nu ai un control asupra profitului, e binevenit. De ce? Păi, patronul de faţă spunea că vrea să plătească impozitul pe profit, nu forfetar. Şi de aici începe distracţia. În fiecare an, el a declarat profit zero, deci nu plătea mai nimic. Vrem turism, vrem şosele, vrem siguranţă, vrem politicieni cinstiţi, dar când e vorba de noi, ne fofilăm pe cât posibil. Dar să faci şmecherii şi apoi să te plângi tot tu, cred că e tipic românesc. Nu mai ştiu unde citisem că noi românii ne plângem până şi de faptul că vara e cald şi iarna frig.


În schimb, am toată încrederea că exploatarea poveştii cu Dracula ne-ar scoate dacă nu neapărat din criză măcar din anonimat, mai ales că se poartă din ce în ce mai mult ceea ce se numeşte turism negru. La fel şi turismul rural, dar asta e o altă discuţie. Marele beneficiu pe care îl aduce un turism bine pus la punct este că intră bani în ţară, dar de aici până la a spune că ne-ar salva de la căderea economică mai e mult. Şi ca să închei, cât am stat anul trecut în Grecia, nici măcar un euro cheltuit de mine în concediu nu a fost impozitat. Şi apoi ne întrebăm de ce lucrurile nu merg.

5 comentarii:

  1. in primul rand, bine ai revenit !!!ia sa te vad...mmm,mmm, mai, ce te-ai bronzat!
    imi place ca tot cu spirit combativ ai ramas, poate ca trebuia sa mai stai in concediu.
    despre Marea Neagra doar atat: asa cum i s-au inecat sperantele lui Ovidiu asa s-au inecat si sperantele romanicii de a avea un turism civilizat, pe litoral sau oriunde in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. @capca- Mai, de relaxat m-am relaxat. Ca niciodata, nici macar poze n-am facut. Da' e destul de nasol cand apa e calda, gradele multe si ti-e scarba sa intri in mare de murdara ce e. Pana la urma am lasat greata la o parte si tot am facut baie :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mie imi place turismul la prieteni :) Urasc sa dau banii la hotel pentru un dus, cateva ore de somn si sictirul receptionerei. Mai bine ii cheltui cu prietenii la o terasa.

    Eu la ei, ei la mine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate, totusi imi permit o mica corectie: impozitul forfetar e 550 RON pe trimestru, deci pe tot anul e 2.200 RON adica more or less vreo 500 de euro. Nu zic ca asta face diferenta, dar doar asa pentru corectitudinea datelor. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Bogdan- Asa mi-a spus domnul cu care am discutat, care e presedintele patronatului IMM-urilor, deci l-am crezut :) Chiar si cum spui tu, tot e destul de mic

    RăspundețiȘtergere