joi, 21 mai 2009

Invatamantul ca o fata batrana si senila

Educatia in Romania e asemenea unei babaciuni cu Alzheimer, regulata de fiecare guvern, care are grija de bebelusii aflati la inceput de drum. Intre atatea harjoneli, ba despre salarii marite cu 50 %, ba posturi ocupate politic, elevii sunt singurii care par sa nu aiba nicio importanta. Nimeni nu mai vorbeste despre educatia generatiilor viitoare sau despre formarea unui caracter virtuos al tinerilor, singurii care ar mai putea sa ne scoata din mocirla in care zacem parca dintotdeauna. Din cauza voastra, cei care uitati esenta invatamantului si alergati dupa bani si o pozitie buna pe scena politica, din cauza voastra, cei care uitati sa va predati materia la clasa pentru a scoate bani la meditatii, doar din cauza voastra ne ingropam din ce in ce mai adanc in ignoranta si ne aruncam slabiti si obositi in bratele nestiintei, ale analfabetismului, si in cel mai bun caz, ale mediocritatii. Invatam de mici cum sa copiem, pentru ca profesorul nu are timp sau chef sa predea cum trebuie, invatam sa mintim acasa cand luam note mici puse la ambitie si cel mai important, invatam ca invatatul in forma lui primitiva si nealterata nu duce nicaieri. Scoala nu a ajuns decat o umbra, o unealta in mainile politicienilor care fac promisiuni mincinoase sa fie votati si a dascalilor care merg pe un drum profesional intesat cu frustrari si nepasare. Ghici ce! Totul se rasfrange asupra viitorului si pare sa fie din ce in ce mai rau. De-asta avem chelneri care ne scuipa in supa si ne privesc arogant, de-asta nu avem autostrazi, de-asta furtul a devenit singura meserie multumitoare! Totul se intampla din cauza voastra, a celor care uitati sa fiti pedagogi, sa fiti dascali adevarati, lasand deoparte dragostea pentru copii, inlocuind-o cu hartiile mizere care va aduc bunastare, fiind primii care ii invata pe cei mici cum sa ocoleasca legea si ca munca cinstita si studiile nu aduc decat nemultumire si o viata amara.

3 comentarii:

  1. Doamne, serios acum...ma intreb ce voi face cand voi avea copii.... cred ca fac ce e mai bine pentru ei:ma mut.
    Daca sistemul educational se continua astfel...se va ajunge la o familie mare de analfabeti care se pretind destepti.
    ma intreb cum va arata Romanica noastra peste 10 ani.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie imi este si teama sa ma gandesc la ce va fi peste 10 ani. Vorba lui Bendeac, ne vor acapara cocalarii si pitzipoancele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Scoala romaneasca a decazut foarte mult in ultimii 20 de ani.Acum, oricine poate avea nota zece la bac, oricine poate sa faca o facultate, oricine poate ocupa locuri la care inainte si cei mai buni doar visau.Rezultatul final este ca adevaratele valori se pierd prin mocirla societatii sau, daca sunt norocosi, reusesc sa plece intr-o tara unde sa le fie recunoscute capacitatile...

    RăspundețiȘtergere