luni, 27 iulie 2009

Zbarciti de atata traditie

Va spun cu mandrie ca week-end-ul asta am fost nasa de nunta si de botez pentru niste prieteni buni. Mi-am dat seama ca nimic nu te umple mai mult de buna-dispozitie si fericire decat un gest simplu de acest fel. Dar eu tot am un of. Best of! Traditiile si obiceiurile care nu au nici o noima, si nu fac decat sa te incurce. De ce sa-mi infig eu degetele intr-o prajitura unsuroasa, pe care am sfarsit prin a o arunca “cu sete” in capul saracei domnisoare de onoare? De ce sa spal saracul copil in lapte si ou lipicios, iar fulgii si sarea sa-i irite pielea sensibila?!? Nici la nunta mea nu am scapat de nenorocirile astea, desi mi-am dorit din toata inima. Fetele zbarcite de experienta nuntilor, cumetriilor si inmormantarilor te inconjoara si te preseaza cu tot felul de sfaturi si pur si simplu nu poti sa fugi sau sa spui NU. Este vorba despre genul acela de oameni care simt nevoia sa le dicteze altora, atotstiutorii, intelectele absolute. Ei stiu totul. Daca nu dai cu piciorul galetii din fata bisericii o sa mori in chinuri, devorat de fiarele junglei si vei fi, bineinteles, condamnat la nefericire pentru tot restul vietii tale de rahatel neascultator. La fel si daca nu stingi lumanarea de tocul nou si lucios al usii sau daca nu plimbi gaina prin restaurant sau mai stiu eu ce altceva. Si sa te fereasca Sfantul sa nu fie preotul multumit de banii dati pe slujba (neimpozabili, bineinteles!).

9 comentarii:

  1. Pentru a nu-mi mai consuma energia şi nervii eu am adoptat de mult expresia "îi ascult pe alţii, dar fac aşa cum cred eu de cuviinţă". Acolo unde nu se poate - în cazul tradiţiilor - aplic metoda detaşării. Aşa toată lumea e fericită...E adevărat, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare...
    Să-ţi trăiască finii! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. @ela- multumesc frumos! Stii cum e; daca nu poti sa-i bati, alatura-te lor! Asa si eu cu babutele traditionaliste. Decat sa ma contrazic si sa iasa scandal, am facut cum am crezut de cuviinta, dar am incercat sa nu le supar prea tare!

    RăspundețiȘtergere
  3. saptamana viitoare ii scoateti la biserica, nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. si musichia...
    hai, ca brasoveanca o mai inteleg ba, chiar imi place, la fe si Menaito !
    dar cand aud "pusca si cureaua lata" fug de pe ring, de la masa, ies afara, de parca is un caine de revelion care fuge de pocnitori ! urasc melodia asta si versurile stupide !
    apropos, la nunta lui Dan, am intrat intr-o alta belea ! am ramas pe ring la un anumit dans, nu mai retin ce era si, apoi, a urmat ceea ce se cheama "dansul pinguinului" ! Auzisem de el, am avut ocazia sa vad si cum e ! Alta pacoste, bine ca am esit de acolo...
    am constatat ca nasirea asta, se face, din ce in ce mai des, intre membrii unui grup de prieteni. inainte, nasii erau cu mult mai in varsta !
    oricum, sa fie fericiti si voi pe langa ei !

    RăspundețiȘtergere
  5. @andy- cred ca iesirea din biserica o vor face la Bucuresti, noi plecam in concediu. Pe mine m-au scos ai mei din biserica, tot asa, nasii nu au putut sa vina

    @patrick- mie dansul pinguinului imi place, chiar daca arata ciudat vazut de la masa :D Cat despre varsta nasilor, cativa invitati nu au ciocnit la intrare cu noi, pentru a-si cere scuze mai tarziu si sa ne spuna ca "nu aratam a nasi", suntem prea tineri.
    Din pacate, nu stiu cum arati, ca sa te recunosc la nunta lui Dan :D Poate om fi stat si aproape!

    RăspundețiȘtergere
  6. @- Andreea, mersi! Hmm, dar de ce, ce-am facut?

    RăspundețiȘtergere
  7. servus...
    dincolo de tot si de toate intimplarea e frumoasa, gestul simplu. in astfel de momente insa nu ai cum sa nu intri in "joc". obiceiurile despre care vorbesti le dau acelor oameni un sens. nici eu nu inteleg mai nimic din ele, unele imi par absurde, altele poate chiar sinistre insa pentru a nu strica "traditia" trebuie sa ma adaptez situatiei. si sunt atitia ca mine. poate in o generatie, doua lucrurile se vor mai dilua macar :)
    cele bune

    RăspundețiȘtergere
  8. Aceeasi parere o am si eu despre traditiile si obiceiurile romanesti. Sunt unele care nu m-ar deranja atat de tare, insa plimbatul gainii,spre exemplu, ma scoate din sarite.

    La nunta noastra nu am acceptat astfel de chestii. Unele babute au strambat din nas, altii au apreciat gestul. Am avut o nunta moderna, fara romanisme impuse. Si a fost asa de bine...

    RăspundețiȘtergere