joi, 24 septembrie 2009

Negrul din noi

Cum poate un om bine educat, inteligent si generos sa se transforme intr-o fiara careia ii tremura carnea de placere la fiecare rautate spusa sau infaptuita? Ce anume ne induce simtamintele malefice, dar atat de dulci in trup? Acum o luna cred, am vazut un film documentar, in care un gardian cu inima mare a fost prins in mrejele puterii in stare pura si in ale violentei care absoarbe fiecare particica buna a sufletului. Primul baston aplicat scurt pe spatele detinutului a declansat furia si descatusarea frustrarilor intr-un om ca oricare dintre noi. Dintr-un suflet odata maculat, in doar o secunda, a tasnit un izvor de manie si satisfactie murdara stropita cu vinovatie. Acea vinovatie care se extinde ca puroiul. Acea vinovatie care iti ia cu asalt intreaga faptura. Dar acesta e doar un caz de transformare brusca. Din pacate insa, de cele mai multe ori, latura noastra neagra este exploatata si crescuta inca din copilarie, precum un al doilea plod.

Astazi ascultam povesti despre cum parintii se impotrivesc ca ai lor copii sa invete in clasa cu alti micuti cu dizabilitati usoare, precum autismul. Spre marea mea mirare, si conducerea gradinitelor, care era de fata, parea sa evite sa aiba astfel de copii in grija. Ba un anume personaj chiar a insistat sa se planga de programul „infernal” de care are parte CATEODATA, lucrand de la 9 la 17.00!!! Incredibil, domn’le! Daca pentru o clipa, cei pe care ii lasam sa ne supravegheze si sa ne ghideze viitorul si-ar scoate valul ignorantei si al nesimtirii de pe chipul stalcit, poate am putea avea incredere intr-o zi de maine macar cu o nuanta mai luminoasa. Dar preferam sa aruncam sagetile otravite ale urii peste oamenii care sufera inutil din simplul motiv ca s-au nascut intr-o categorie (da, suna aspru) neagreata de „cei multi”. Cum intoleranta si discriminarea sunt parte din noi inca de la nasterea umanitatii, disparitia lor este greu chiar si de imaginat. Ce este intr-adevar infricosator este abilitatea noastra de a fi la fel, de a striga „cioroi imputit”, „handicapat olog” sau „chior impiedicat”. Asa-i ca-i usor?

3 comentarii:

  1. Da, este inimaginabil cum o tara cu oameni care se vor a fi civilizati recurge la astfel de comportamente.
    Pai cum ii mai reintegrezi pe acei copii ? Nu, noi preferam sa ii excludem, sa ii indepartam de noi, ca pe un chist ce trebuie neaparat extirpat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acum citeam un sonda INSOMAR in Gandul referitor la discriminarea homosexualilor si a romilor. Mai triste erau comentariile cititorilor, din 50 doar doua erau pro toleranta. Mi-e rusine de tara asta. Acum mi-e clar ca nu o sa ne schimbam niciodata mentalitatea. Iar daca asta nu se schimba, vom ramane inglodati in gunoaie, injurandu-l pe cel de langa noi de mama focului!

    RăspundețiȘtergere
  3. La noi se practica spiritul de turma. Il vedem pe nu stiu ce mare politician sau vedeta, care in mintea noastra este un formator de opinie, ca injura la tv, o facem si noi pe unde apucam.Apoi, dupa ce o facem, credem despre noi ca suntem cool sau trendy.

    RăspundețiȘtergere