vineri, 1 octombrie 2010

Oamenii buni sunt proşti?

Ceea ce urmează să scriu nu face parte din vreo comedie proastă sau din vreo reclamă la spirtoase cu Dorei, ci e încă o filă din minunata viaţă de angajator român, care are norocul să lucreze cu oameni deosebiţi, pe care îi întâlneşti o dată în viaţă cel mult.

Ieri a fost o zi normală de lucru pe şantier, programul s-a încheiat la ora cuvenită, că deh, nu exploatăm oamenii fără plată suplimentară. A fost şi zi de salariu, înainte de care, lunar, nopţile devin albe şi somnul aproape dispare de la atâtea griji. Banii pe care urma să-i încasăm au mai întârziat o zi, aşa că a trebuit să anunţăm oamenii că îşi vor primi banii astăzi, cum ar veni. N-au zis nimic, şi-au făcut treaba ca de obicei, mai o bere, mai un pui de somn, imediat cum sunt lăsaţi singuri. A venit şi clipa plecării. Ca de fiecare dată au fost duşi la gară cu maşina. Eh, şi atunci s-a întâmplat minunea!

Au ieşit din maşină şi au plecat cu tot cu scule, spunând că ni le dau înapoi când le dăm salariile, care nu au întârziat decât o zi!!! Am făcut plângere la Poliţie şi acum aşteptăm…

Ţin să menţionez că până acum nu am întârziat cu salariile, deşi au fost zile în care noi înşine n-am avut un ban în buzunar, zile în care nu am dormit noaptea, zile în care am preferat să nu avem noi bani, dar să aibă oamenii pentru copiii lor. Când au stat peste program au fost plătiţi cum se cuvine, le-am înţeles toate problemele, le-am iertat micile abateri. Asta în timp ce alţii muncesc toate duminicile, nopţile, în timp ce pe şantiere angajaţii sunt trataţi de obicei mă scuzaţi, cu curul…

Aşa că vă rog să răspundeţi sincer la întrebarea din titlu.

23 de comentarii:

  1. NU. Dacă în duce capul să fie bun, nu e prost. De obicei oamenii răi au lipsă de inteligență

    RăspundețiȘtergere
  2. @mxg- Eu ma refeream la faptul ca sunt considerati prosti. Se pare ca orice am face, nu ne incadram in societatea asta. Cred ca oamenii sunt obisnuiti sa fie asupriti, sa fie exploatati, obligati. Altfel nu-mi dau seama de ce doar tactica asta functioneaza, cel putin in domeniul asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand cinste voua, mai rarut asemenea angajatori care sa se lase pe ei pt a le fi bine celor care muncesc pentru ei; rapunsul la intrebarea din titlu - mai totata lumea in zilele noastre asociaza bunatatea cu prostia, am devenit cu totii niste superficiali, niste ignoranti; daca lasi de la tine odata, pai ai incurcat-o pt ca apoi va trebui sa faci mereu la fel, altfel devii JAVRA si tot asa...spor la treaba !

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu, oamenii buni sunt mai deştepţi.
    Plângerea la politie... din punctul meu de vedere e inutila. Nu-mi vine să cred că unii oameni sunt aşa. Alţii nu-şi primesc salariile de luni de zile şi tot muncesc. Bine, rău, cu chef, fără chef, dar muncesc.
    Eu i-aş fi sancţionat pe toţi care au făcut asta. În ROI cred că sunt specificate sancţiuni pentru astfel de cazuri...
    PS. Sunt aceleaşi persoane care au plecat la pomană? :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim- Repet, mi-ar placea ca voi, cei care comentati asa, sa va si semnati ;) E mai usor sa dicuti cand asociezi comentariul unui nume.
    Si da, ai dreptate! Problema e ca noi nu putem fi javre si de-asta cred ca ni se intampla toate astea. Ce or fi zis ei, astia sunt tineri, de treaba, "ii facem pe fraieri".

    Mersi pentru incurajarea de la final, dar cred ca nu o mai ducem mult cu firma, pur si simplu nu mai sunt bani.

    RăspundețiȘtergere
  6. @ex-silentio- Eu cred ca nu e deloc inutila, ma rog, vom vedea ce va fi zilele urmatoare. Nu sunt aceiasi.
    Stiu si eu bine cum e sa muncesti duminici si sa stai la birou pana la miezul noptii pentru un pumn de bani, dar nu mi-a trecut vreodata prin cap sa plec cu ceva acasa. Bine, muncitorii de pe santier sunt o specie aparte..

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi pare rau dar prima idee care mi-a venit in minte este:
    Oamenii prosti sunt cei mai buni pentru cei ce guverneaza!

    Emil Onea

    RăspundețiȘtergere
  8. @Emil Onea- Foarte adevarat! In general marii lideri sunt ridicati de prostime :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Teama sau.... disperarea ai face uneori pe oameni sa reactioneze ciudat! Eu de obicei inainte de a spune ceva sau trage o concluzie... fac un exercitiu usor: incerc sa ma pun in postura celuilalt!!!
    Iar acum Iulia.... daca te pui in postura lor.... ce ai face? Chiar tu ne-ai dat toate informatiile necesare justificarii gestului sau poate am citit prin comentarii cand se spunea ca.... "altii muncesc si nu sunt platiti deloc"
    Acum tu... ca om... si fiind asa cum ai spus la inceputul postului: om care nu doarme noaptea de griji...ptr ca ele (grijile) se aduna incet dar sigur.... cand ajunge ziua platii.... si vezi ca nu primesti nimic si.... un mare SI... STII CA SI ALTII IN ALTE PARTI NU PRIMESC NIMIC.... nu ar fi normal sa te temi si sa iti iei asazise "masuri de siguranta"? In fond oamenii aia au muncit (cred) si in modul lor inconstient de autoaparare au gasit o "modalitate" de asi recupera in EVENTUALA pierdere a salariului... o parte din creanta. Nu au furat nimic... nu poti sa zici furt la ceva care a fost "anuntat". Anuntat ... adica gajat ptr un lucru motivat!
    Referitor la intrebarea ta: VIATA NE OFERA MEREU SURPRIZE.... si e bine sa fim precauti! Poate experienta asta ti-a lasat un gust amar dar.... nu gandi doar din punctul tau de vedere (cel de om onest dupa cate vad) ci gandeste si din punctul celorlalti care POATE pana azi au avut de-a face si cu altfel de oameni, nu numai onesti. Si... orice in viata se poate schimba peste noapte.... pana si onestitatea si "bunatatea" din oameni. Ia-o ca pe un lucru normal, treci peste si invata ceva din asta.

    RăspundețiȘtergere
  10. ...citisem doar titlul apoi am citit textul integral. Intr-o societate ca a noastra, unde nonvalorile conduc, iar dezordinea si entropia maxima sunt regulile acestei lumi, se pare normala reactia unor angajati amorfi, fara o minima cultura civica si organizationala, cu modele umane behaite, troglodite, ciocoite, nescolite, de cel mai ordinar prost gust, chiar cand isi pun bijuterii si...haine scumpe!.
    Oamenii buni si corecti, indiferent de locul pe care il ocupa in societate, pot avea comportamente normale si corecte, indiferent de situatia politica, economica, in care se afla. Societatea ar trebui sa-i recunoasca si sa-i trateze ca atare, numai ca, asa cum vedem, societatea e bolnava rau si a creat dominatia mitocanilor, a manelistilor, OTV-istilor...si de ce nu...a javrei!

    Plangerea la militie e utila si are efect doar daca esti javra si nu om bun...

    Asa ca va indemn sa emigrati "Juvenem dum sumus!", pentru ca nu vad alta solutie...

    Emil Onea

    RăspundețiȘtergere
  11. @Nimeni- Nici eu nu am avut de-a face tot timpul cu oameni onesti, ci din contra, dar nu m-am razbunat pe cei care nu merita. Mie, personal, o zi de intarziere la salariu nu mi se pare asa mult. Dar de la asta pana la a lua obiecte din patrimoniul firmei si a le duce acasa e mult..

    @Emil Onea- Nici nu stiti cat de serios iau indemnul dumneavoastra! O sa vorbesc si despre aspectul asta cand o sa am vesti sigure. Ce e clar e ca simt ca nu ma potrivesc in societatea asta.

    RăspundețiȘtergere
  12. foarte-foarte amuzant! articolul in sine, zic. pentru ca intimplarea e banala, un fapt de viata, in speta e vorba de pozitionarea in cadrul unei negocieri.
    dar amuzant e felul in care autoarea incearca sa ne convinga de bunatatea ei (lor, ca-nteleg ca e amestecat si sotul - ma abtin sa comentez :) )si modul in care ea isi alege argumentele. practic, ea construieste o aparare de succes muncitorilor care par niste oameni foarte rationali si ingrijorati in mod justificat de intirzierea salariului. singura declara ca uneori rabda de foame ca sa poata plati salariile muncitorilor, de unde se poate intelege ca firma are intr-adevar mari probleme cu cash-flow-ul. si hai sa zic ca pe mine , aici pe blog, ma poate convinge de bunele ei intentii, dar in piata lui adam smith nu prea e loc de bezele si dulcegarii. in plus ar fi trebuit sa stie ca antreprenoriatul nu se bazeaza pe politeturi si familiaritati, ci pe asumarea riscului. in fond, muncitorii nu sunt asociatii lor, deci persoane care sa aiba cota parte din profit, astfel incit sa fie datori sa accepte si riscuri si eventuale costuri. ei sunt persoane indreptatite sa isi apere interesele.
    incercarea de demonizare a muncitorilor - ca sunt betivi, lenesi, chiulangii etc. este la fel de superflua ca si modul in care doreste sa ne convinga de bunatatea si omenia ei. ca in orice discutie, la final importante sunt argumentele.
    ca incheiere as mai adauga ca nu exista oameni buni, ci oameni care vor sa ne convinga ca sunt buni. cind nu reusesc inseamna ca sunt prosti.

    PS apreciez comentariul lui nimeni. mi-a luat vorba din gura...

    RăspundețiȘtergere
  13. M-am tot gandit daca sa sterg sau nu comentariul de mai sus si in fine am zis sa nu, mai ales ca am relatat niste fapte si n-am incercat sa conving pe nimeni de nimic. Cu toate astea, imi asum dreptul de a nu raspunde provocarilor inutile pline de injurii.

    RăspundețiȘtergere
  14. apreciez ca nu l-ai sters si imi pare rau ca te simti jignita. in fond nu am avut intentia sa fac altceva decit sa comentez pe scurt, legindu-ma de niste evidente (si bineinteles, incercind sa dau si un raspuns intrebarii din titlu). eu am fixat niste predictori, implicatiile iti apartin. totusi... iarta-ma iulia!

    RăspundețiȘtergere
  15. "Mie, personal, o zi de intarziere la salariu nu mi se pare asa mult." Tie.... ptr ca nu te afli de "cealalta parte" a baricadei sa spunem. Te rugasem sa.... te pui in situatia de a fi TU muncitorul. Ce TE faceai.... daca in acea zi aveai de platit o rata la banca si daca nu o plateai intrai pe creantza? Nu stiu termenul exact in Romania... dar sa zicem ca o banca te tot someaza la o plata si iti da un ultim termen, dupa care... va urma sa te dea in judecata- judecata in care va avea castig de cauza- judecata care se va lasa cu alt surplus de cheltuieli, judecata care poate te va face sa pierzi o casa ptr o daorie de 1 milion (vechi) sau... etc: exemplele pot continua.
    Aaaa: ce te faci daca sa zicem... ai de platit locul copilului la camin la facultate? ultima zi de plata fiind ziua in care iei TU salariul urmand ca dupa acea data locul sa nu mai fie disponibil??? CE TE FACI? Iti zic eu: in momentul ala.... urla disperarea in tine si asa cum am mai spus mai sus in comentariul meu: faci lucruri inconstiente!

    "Dar de la asta pana la a lua obiecte din patrimoniul firmei si a le duce acasa e mult.." revin la chestia asta ptr ca.... se pare ca nu stii sa faci diferenta dintre furt si.... sa il citez pe Humpty: "in speta e vorba de pozitionarea in cadrul unei negocieri" deci... in momentul in care TU ...PRIVEZI PE CINEVA DE CEVA ANUME.... asteapta-te ca si acel cineva sa "te loveasca" UNDE TE DOARE CEL MAI MULT!
    Nu uita ce ai scris chiar tu: " SPUNAND că ni le dau înapoi când LE DAM salariile". Din momentul in care oamenii respectivi au "negociat" o situatie.... nu e nimic anormal.
    App de intarzieri de plata....iau un exemplu care imi trece prin cap acum IKEA.... stii cati angajati are? sa zicem 10.000.... la un salariu mediu de 1.500 Euro de persoana...cati bani trebuie sa plateasca firma respectiva in zi de salariu? 15.000.000 "parca"... NU? ACUM.... ca banuiesc ca stai bine cu matematica.... calculeaza-mi si mie "dobanda" ptr O ZI de intarziere! Asta ma "oftica" cel mai mult pe mine cand aud de "intarzieri"...
    A... mi-am adus aminte de o chestie: eu in tara daca intarziam o zi cu plata netului... il "taia" automat! Deci... de ce sa fiu eu privat de drepturile mele???
    Ps: eu am incercat sa imi spun o opinie personala fiind neutru de problema si privind STRICT prin prisma celei de a3a persoane. Am gandit logic si rational situatia si nu partinesc pe "nimeni" dar greseala ta de a scrie ceea ce ai scris la postul lui Hampty..... asta face sa nu ai NICI O SCUZA. Raman cu un "gust amar" sa zicem.... in moment in care observ zicala: cine nu e cu mine, e impotriva mea? Ce te asteptai Iulia???? sa iti planga cititorii pe umar si sa te compatimeasca mangaindu-te pe spate ceva gen: "vaaaaai tu fatha... ce mojici... niste nesimtiti... dai dreacu afara!"
    Chiar! Uite un alt "sfat" "idee" "exercitiu".... : dupa ce le platesti salariul si iti recuperezi "sculele"... DA-I AFARA PE TOTI... SI ANGAJEAZA PE ALTII! Ia sa vedem.... POTI? daca NU... spune-ne si noua "muritorilor" de ce???
    Sau sa spun eu o vorba auzita: stii ce "lasi" da` nu stii ce "iei".
    Ca tot veni vorba de "vorbe"... uite ca iti spun si tie fraza pe care o repet zilnic si o spun uneori si altora: SITUATIA IN CARE TE AFLI ESTE CONSECINTA FAPTELOR SI ACTIUNILOR TALE!... o zi buna in continuare....

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu sunt prosti! Sunt mai naivi, mai vulnerabili. Iar altii profita de asta.

    RăspundețiȘtergere
  17. @Nimeni- Deja s-a rezolvat pasnic problema, fara politie, si da, i-am dat afara, sa nu ma trezesc intr-o zi ca pleaca cu masina. Ce te face sa crezi ca nu m-am aflat in situatia pe care ai expus-o mai sus? Ba chiar am trecut prin multe neajunsuri ca angajat, pe care poate o sa le detaliez vreodata.

    Tin sa spun ca daca suntem de acord cu modul asta de rezolvare al problemelor, e clar la ce nivel de civilizatie ne situam, daca ni se pare firesc sa plecam cu cate ceva acasa cand suntem nemultumiti.

    La postul lui Humpty am raspuns in felul in care am facut-o pentru ca m-a jignit in spatiul meu propriu, desi putea sa-si expuna parerea intr-un mod decent, asa cum ai facut-o tu, si nu pentru ca m-a contrazis.

    RăspundețiȘtergere
  18. @Delia- Se pare ca unii gasesc justificabil ca angajatii sa plece acasa cu cate ceva cand intarzie salariul o zi. Ce sa zic, probabil am eu o problema...

    La naiba, daca stiam ca e in regula, trebuia sa plec si eu cu calculatorul acasa cand intarzia salariul!

    RăspundețiȘtergere
  19. iulia, te respect asa ca-mi cer scuze pentru ceea ce scriu:
    facerea de bine e futere de mama !
    crede-ma, decat sa zica de tine ca esti proasta mai bine sa spuna ca esti "a dreaq".
    plangerea la politie....hm, daca aia au carte de munca, poate fi o delapidare sau o gestiune frauduloasa...in rest, un clasic abuz de incredere...o sa va judecati mult si bine.
    suna cinic...nu trebuie sa crezi saracul never! ala ori e puturos, ori e prost si puturos!

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, oamenii care duc bunatatea la extrem sunt prosti. Sunt oameni si nu sfinti. Daca si-au propus sa fie sfinti, sa zica de la inceput si sa-i priveasca altfel pe cei de langa ei.

    Incidentul relatat il pun pe seama puterii obisnuintei. Cerintele si pretentiile voastre sunt foarte permisive. Ale lor sunt foarte clare. Voi ezitati sa-i jigniti. Ei nu ezita sa-si apere drepturile. Voi munciti pentru ei, oferind bonus stres si munca patriotica. Ei isi primesc banii cuveniti.

    Am intalnit in Romania o echipa de amenajari interioare cu un program foarte strict de lucru, calitate maxima si salarizare dubla fata de medie. Seful lor le-a spus foarte clar de la inceput - vreti sa castigati aici ca afara? munciti ca afara.

    RăspundețiȘtergere
  21. Daca nu esti cu TOATE actele angajator / angajat in regula, te-ai grabit cu reclamatia la politie. In prezent sunt aparate doar drepturile angajatului (ca'prost si n'are minte), angajatorul fiind indemnat sa se desurce singur (ca'i destept si fraier).

    RăspundețiȘtergere
  22. @Capca- Pana la urma am rezolvat pasnic. Da, aveau toti carte de munca. Asta e viata, mai dai si peste unii oameni. Si da, sunt convinsa ca in perioada asta au avut probleme foarte mari, ca si noi de altfel, dar ma simt nevoita sa repet: Nimic nu justifica atitudinea asta de dinte pt dinte!

    @Tudor- Pe mine ma deranjeaza faptul ca lumea crede ca angajatorul sta intr-o poiana de flori in timp ce altii muncesc; nimeni nu spune cat stres si cate griji presupune pozitia asta, mai ales intr-o societate ca a noastra in care vin controalele unul dupa altul si baietii iti zic inca de la usa "Aveti 10 milioane la dvs, nu?". Si iti dai seama ca daca n-aveau carte de munca nu se facea asa taraboi..

    RăspundețiȘtergere
  23. stelica, ti-au dat mah aia sculele, Dumnezeii ma-sii de idioti,

    RăspundețiȘtergere