marți, 12 ianuarie 2010

Aderarea la UE, in folosul cui?

Inca de cand am aderat la Uniunea Europeana in 2007, nu mi-am putut scoate din cap o perceptie care a fost catalogata de majoritate ca absurda, utopica, si fara un fundament real. Iar daca majoritatea decide, am incercat sa-mi alung gandurile gen teoria conspiratiei. Dar dupa mai mult de trei ani, eu tot nu vad in jur cu ce ne-a ajutat integrarea asta intampinata cu surle si trambite. Eu personal, nu am sesizat vreo imbunatatire a calitatii vietii, coruptia pare mai puternica si de neinfrant ca niciodata. N-am vazut multi oameni de conditie medie care sa se infrupte din fondurile europene, ci, din contra, am auzit de spagi masive pentru a obtine aceste sume. Mai mult, UE a cerut sa fie scoase taxele de pe produsele de lux, in timp ce altele cresc si se inmultesc precum ciupercile. Initial crezusem ca a fost ideea unor imbuibati de pe la noi care s-au saturat sa plateasca in plus pentru iahturile cumparate, si intelegeam oarecum ideea, dar asa? Cu ce este diferita aderarea la UE fata de cuceririle din trecut, care intr-adevar se faceau cu varsare de sange? Ce desparte UE de Imperiul Roman de exemplu, daca excludem violenta si luptele? Poate o mai buna strategie de marketing, adoptarea imaginii de mantuitor al tarisoarelor iesite de sub teroarea comunismului? Poate specularea nevoii populatiei de lideri puternici, ca reminiscenta din regimul dictatorial? Repet, e doar o parere si astept sa fiu contrazisa. Chiar va rog!

8 comentarii:

  1. Pentru a beneficia de banii UE trebuie sa avem oameni competenti care sa stie ce, cand si mai ales cum sa ceara.
    De cateva ori am facut rost de bani care s-au scurs pe fagasurile coruptiei si nepotismului.
    UE vine cu niste idei de viata civilizata, de la trotuare prevazute cu rampe pentru persoanele cu deficiente locomotorii pana la impunerea anumitor reguli, schimbarea legislatiei.UE e doar un cadru:-??

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc!>:D<
    Cat despre articolul ta ce pot spune...Noi,romanii stim sa cerem dar nu vrem sa depunem un efort sa-i obtinem.Iii vrem,dar trebuie sa motivam pentru ce anume,deci sa facem proiecte realizabile...

    RăspundețiȘtergere
  3. @Becks, Midsummer- Tocmai despre asta vorbeam, faptul ca, sa zicem ca iei o parte, dar se duc pe "fagasurile coruptiei si nepotismului". Cat despre ideile de viata civilizata, nu spune nimeni ca nu avem legi bune deja, doar ca nu se aplica!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aderare la UE, in folosul titlului. Cui ii mai pasa?! Mie nu. Sa faca ce vor, conducatorii tarii ma dezamagesc din ce in ce mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ioana-Ce-i drept, de cand ma stiu, nu vad decat cum totul in jur se face bucati si nu apare nimic in loc.

    RăspundețiȘtergere
  6. Te superi daca nu te contrazic? UE ne ofera cadrul pentru a face ceva restul depinde de noi...nu ne si baga in sac! Depinde de noi daca stim sau nu sa profitam de acest lucru...dupa cum bine ai sesizat si se pare ca nu stim...

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai, in mod normal ar trebui sa fie in folosul nostru, al tuturor! Dar, asa cum suntem noi, pociti de soarta si naivi din fire, le foloseste doar derbedeilor care invart banii.

    RăspundețiȘtergere