miercuri, 3 martie 2010

De ce sa-mi iubesc orasul?

Tin minte ca atunci cand eram copil imi iubeam la nebunie orasul. Ii stiam aproape orice coltisor, luam stradutele la pas zilnic si stateam cu orele in parc. Era minunata senzatia pe care o aveam cand mergeam la scoala si nu ma refer la mersul la ore in sine. Placerea asta mi-a disparut undeva prin clasa a V-a. Imi placea ca atunci cand ieseam pe usa sa inspir aerul rece al diminetii si sa ma holbez insistent la toate cladirile din drum si la toti cei care stateau in ele, sa analizez toate cutele fustelor si zambetul de pe chipul functionarilor. Profitam de fiecare particica de drum, de fiecare coltisor, de fiecare boschet din parc si de toate razele de soare care le luminau.

Si cum ieri am ramas fara Matizache, care nu ma mai vrea de cateva zile, pentru ca scoate tot felul de zgomote de nemultumire, am decis sa-l duc la „doctor” si am reinceput plimbarile. Doar ca de data asta abia am pasit print groapa generala numita trotuar, mi-am umplut nasul de praf (parca a fost o furtuna in desert, nu o simpla adiere de vant) si cand am vrut sa ma asez pe banca in parc, langa ea zacea un catel care dormea acoperit de ziare, iar cealalta banca era ocupata de un nene care-si manca pranzul, dar cu mare tristete, cu amaraciune.

Nu stiu daca eu m-am schimbat, sau poate orasul, cert e ca, drag Focsani, eu nu te mai iubesc! Reusesti zilnic sa ma enervezi, sa ma faci sa te injur si nu imi mai aduci nicio bucurie de ani buni. Faptul ca te-am inselat o perioada nu te-a facut sa-mi demonstrezi ca gresesc cand mangai strazile altuia, ba chiar te-ai incapatanat sa devii mai rau, mai urat, mai intunecat, mai murdar! Pana si inima iti este pangarita de betoane.

19 comentarii:

  1. uneori focsaniul pare un deja-vu de acum 25 de ani. :( partial, dar pare.

    RăspundețiȘtergere
  2. @mirolara- Gresesti, atunci aveam macar Piata Unirii!

    RăspundețiȘtergere
  3. da. aveam piata, n-aveam gara. acu'....avem gara, n-avem cinematograf. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @mirolara- Ceva tot a fost acum 25 de ani si este si acum, teatrul. Doar ca a fost intr-o mica pauza :))

    RăspundețiȘtergere
  5. da. avem teatru si nu mai avem ateneu. care a intrat si el intr-o "mica pauza" :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Sti ca o relatie cu sila nu se poate...e trist, dar asta e! Maybe it,s time to move on!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Marius- Inca nu. Cand am venit inapoi aici aveam planuri mari. Inca mai sper ca se pot realiza.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu sunt multumita cat de cat de orasul meu, cu exceptia ca pe primar nu il simpatizez... deloc! Din nici un punct de vedere! :)
    Noi avem si cinema (3 chiar; 2 stiu sigur ca mai sunt - cel din mall si Cinema Central), teatru, gara, piata, etc. Deci pot afirma ca Bacau e un oras destul de dezvoltat. Daca lipseste ceva, hmm, momentan nu imi trece ceva prin gand, dar voi veni cu completari pe parcurs. :)
    O zi buna, Iulia!
    Iti doresc o primavara frumoasa si calduroasa!

    RăspundețiȘtergere
  9. @Delia- Multumesc, si tie iti doresc acelasi lucru! Pe langa Focsani, Bacaul pare un fel de New York. Un sngur lucru nu imi place la orasul tau, blocurile comuniste, dar pe astea le avem cam toti intr-o mai mica sau mai mare masura :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu stiu cat de mult s-a schimbat Focsaniul in rau, dar, cu siguranta, Focsaniul nu mai este acelasi daca este privit de ochii unui om care a crescut, care se loveste zilnic de anumite probleme, oameni, lucruri.

    Orasul este unul frumos, interesant. Cu o singura conditie: sa o spuna un copil!

    RăspundețiȘtergere
  11. "Orasul este unul frumos, interesant. Cu o singura conditie: sa o spuna un copil!"

    Atunci...am să o spun eu prin ochii unui copil..., copilul din sufletul meu. Focşaniul este un oraş frumos, interesant, viu...mult mai viu decât alte oraşe.

    Iulia, iubita...gropi ai o duzină în tpate oraşele ţării. Nu în cele de mărimea şi titulatura Focşaniului, ci în cele cu rangul de "oraşele civilizaţiei, oraşe europene ale României". Focşaiul are drumuri ca în palmă faţă de Oradea, de exemplu, iar dacă extrapolăm, Moldova are şosele de excepţie faţă de Ardeal! Îţi vine să crezi?

    Focşaniul are Piaţa Unirii în lucru, dar va avea o Piaţă a Unirii frumoasă şi modernă. Alte oraşe nu se pot mândri cu aşa ceva. Nu se pot mândri defapt cu o Piaţă a Unirii cum e cea din Focşani.

    Aglomeraţie? Eu tocmai de asta vreau să revin în Focşani...pentru că e de zeci de ori mai liniştit şi mai puţin poluat dcât alte oraşe. Îmi amintesc serile, dimineţile şi ziua în Focşani. uteam respira şi simţeam aer de munte. Asta demonstrează că nu este poluat şi că aerul curat din împrjurimile muntoase ÎNCĂ poate pătrunde în oraş. Lucru mare!

    Cum i-am spus şi la Căpcă pe blog...eu am avut 2 ani la dispoziţie cât am stat acasă cu fetiţa să privesc oraşul altfel...în linişte, atentă, nu în grabă, nu între orele de servici, nu doar la cumpărături sau la spectacole...

    Să ştii că în Focşani aleile pietonale sunt rezonabile şi marea majoritate sunt dalate. În alte oraşe vestice găseşti încă trotuare asfaltate şi pline de gropi, iar dale sunt doar prin unele parcuri...

    Bineînţeles că mai este de lucru la Focşani, dar atâta vreme cât vor exista lupte politice în consiliu şi la nivel de guvernare, oraşul şi implicit judetul va avea de suferit. De exemplu, in 2005+2007 au fost stopate niste fonduri importante de la guvern catre Vrancea. Daca nu ar fi fost stopate, poate imbunatatirile ar fi altele. Sa nu uitam ca Moldova este neindreptatita in privinta fondurilor, iar acest lucru se vede.

    RăspundețiȘtergere
  12. @Lady Alia- Am o curiozitate. Cand a fost ultima ta vizita prin Focsani? Pentru ca lucrurile s-au inrautatit considerabil un ultimul an.

    RăspundețiȘtergere
  13. :) m-am mutat din Focşani în noiembrie anul trecut. Am locuit doi ani în Focşani Iulia. O jumătate de an am locuit la gară, pe Aleea Gării, unde când ne-am mutat era o alee ca vai de ea şi după o lună...deja era aleea cu dale.

    După aceea am locuit la M-uri în Sud. Prima dată a fost un şoc :) până în momentul în care am ncercat să privesc problema în ansmblu. Am ieşit foarte des, ore întregi şi m-am plimbat pe fiecare alee. Aşa am descoperit şi cealaltă parte a cartierului Sud...cea frumoasă. Acum, îmi lipseşte cel mai mult :).

    Iulia eu cunosc foarte bine următoarele oraşe: Oradea, oraşul în care m-am născut şi am locuit 27 de ani, Cluj Napoca, Aiud, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Arad, Sighişoara, Timişoara, Adjud şi mai sunt altele foarte multe prin care am trecut şi am stat câteva zile sau săptămâni, depinde cu ce fel de probleme am ajuns pe acolo.

    Cunosc aceste oraşe şi din alt punct de vedere decât cel de suprafaţă în care se opreşte fiecare om.
    Oraşele pot fi înşelătoare Iulia dragă!

    Pot fi un fel de fata morgana...frumoase la exterior, dar dacă e să locuieşti în ele sunt goale, reci, scumpe, nu oferă nici o posibilitate...te sufocă.

    De exemplu, când omul se plimbă prin Focşani, se uită în dreapta şi în stânga şi se loveşte ba de o hârtie aruncată pe jos, ba de un tânăr nesimţit care scuipă seminţe şi se dă macho, ba de o piaţă care e în construcţie şi ar fi trebuit terminată, ba de o biserică ridicată lângă un night club, ba de praful de pe B-dul Unirii, dar nu observă esenţialul: faptul că nu există aproape nici o alee pietonală pe lângă şosea care să nu aibă rond cu iarbă şi copaci, nu există intersecţie unde să nu existe un rondou mare cu flori frumoase şi aranjate, nu se gândeşte că poate piaţa era gata, dar în ea s-au găsit osemintel unor călugări, iar arhitecţi au stopat câteva luni munca acolo, fapt care a atras după sine alte probleme care au încetinit şi îngheţat munca efectivă acolo.
    Oamenii intră în parc şi uită că defapt sunt acolo să se simtă bine. Nu privesc în jur la copii care aleargă, la copacii bătrâni care defapt spun că în acest oraş se respectă spaţiul verde, nu ascultă vântul, păsările. Ei ajung în parc şi dacă nu el place un lucru nu le mai place orice ar vedea apoi. Uită esenţialul şi mai ales uită că toate oraşele au parcuri pe a căror bănci stau oameni gânditori, bătrâni uitaţi de lume, câte un om al străzii dormind.
    Nu ştiu...vreau doar să spun că trebuie să învăţăm să privim şi altfel lumea din jurul nostru.

    Iulia ... chiar nu cred că aş putea să explic în cuvinte felul în care privesc eu un oraş. Nu mă opresc doar în latura lui estetică. un oraş trebuie să însemne mult mai mult, iar ca să te simţi bine în el, ca să te simţi acasă trebuie să îi înţelegi problemele şi din interior.

    Am văzut un post de al tău în care îţi era dor de Bucureşti... Bucureştiul pe mine m-ar ucide cu siguranţă. Eu nu iubesc oraşele mari, aglomerate, pline de gălăgie şi poluare. Cred că dacă m-aş muta vreodată în Bucureşti eu nu aş trăi decât într-un cartier :)...mi-ar fi suficient, mi-ar ajunge. Bucureştiul are câteva parcuri frumoase, arhitecturi şi aici mă opresc.
    Posibilităţile...da ar fi un alt atuu...e capitală, dar eu în Focşani găsesc tot ce nu am găsit nicăieri.

    Cred că ţine de suflet Iulia şi de faptul că poate trebuie privit altfel.
    Îţi promit şi ţie că dacă am să revin în Focşani...pentru că asta îmi doresc..să revin anul acesta ... o să ieşim o dată sau de mai multe ori la plimbare şi am să încerc să îţi arat ce văd eu şi cum privesc eu Focşaniul. Poate te va ajuta să îl priveşti şi altfel prin ochii mei :) de visătoare.

    Sunt plecată de câteva luni şi simt că mă sufoc...mi-e un dor de mor!

    Nu vreau să crezi că îmi impun părerea sau că nu te înţeleg. Te înţeleg perfect :) şi sunt convinsă că fiind focşaneancă ţi-ai dori tot ce e mai frumos şi mai bun pentru oraşul natal.
    În ochii tăi se văd foarte multe Iulia, iar eu am remarcat frumuseţea omului care eşti demult...

    Sărbători Fericite Iulia!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu sunt din Focsani, dar printr-o turnura oarecum ciudata a vietii mele stau de 2 ani in Timisoara. (BTW am sa vin in 15 august acasa). Mie orasul Focsani mi se pare unul dintre cele mai frumoase din tara. Micut, cochet, viu. Sustin tot ce a spus comentatoarea LAdy Alia. Un oras inseamna mult mai mult decat blocuri si cocalari cu seminte... Timisoara este un oras trist, un oras in care la 12 noaptea e pustiu pe strazi, unde doar tiganii mai fac scandal...etc. Long live Focsani

    RăspundețiȘtergere
  15. @Moroi- Daca vrei, poti sa vii la blogmeet pe 22 august in crang. Mai multe detalii aici http://cretsolyna18.blogspot.com/2010/08/s-o-punem-de-o-ieseala.html
    App de ce ai scris, si aici e pustiu pe strazi la 12 noaptea, plus ca acum nu mai avem Piata Unirii...

    RăspundețiȘtergere
  16. Pai ..vin daca ma acceptati si pe mine. De ce nu ? Numai ca nu stiu ce sa aduc...

    Iar pe mine promovare, blogosfera, cacaturi mediatice, nu prea ma intereseaza. Imi place underground-ul, imi place literatura de calitate, nu can-can-ul si prostitutia care este acum in blogosfera.

    RăspundețiȘtergere
  17. @moroi- Noi toti ne cunoastem deja, ne intalnim sa vb si sa punem la cale niste prioiecte, nu sa facem linkuiala. La naiba', si-asa ne vedem de vreo 2 ori intr-un an. Deci, daca ai timp si chef, poti veni. Poate veni oricine :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Aha ... Sorry. Am citit pe cretzolina ca teme de discutii vor fi

    Ca teme de discutie ar fi:

    * promovarea intre noi
    * promovarea individuala
    * proiecte viitoare si cele in lansare
    * cazul Danielei

    Afara de cazul danielei , nu prea sunt interesat de promovare. Daca se merge pentru a se bea multa bere si a sta chill, e ok. Asta e scopul ?

    RăspundețiȘtergere
  19. @Moroi- Cam despre asta e vorba in principal, sa mai stam de vorba.

    RăspundețiȘtergere