joi, 11 martie 2010

Generatiile de cobai. Poveste fara sfarsit.

Au innebunit astia din Educatie! Nici n-au apucat bine sa schimbe Bac-ul si admiterea, ca le schimba din nou!!! Tin minte ca era odata o copchila careia ii batea inimoara sa-i sara din piept cand era in clasa a VIII-a si nu stia ce probe are de dat pentru admitere, desi mai avea cateva luni pana la ce credea ea ca ar fi cel mai important examen. Nici nu stia macar ce anume trebuie sa invete, si se zbatea intre zeci de carti cu simulari de examen, toate diferite. Si amenintarile parintilor, de genul „Nu iei la un liceu bun, te trimitem sa ai grija de vaci la Soveja!” nu le percepea ca pe o gluma, ci ca pe viitorul „stralucit” pe care l-ar putea avea in fata, daca nu pricepe odata ce dracu’ trebuie sa invete!

Au trecut peste zece ani de atunci si eu tot n-am uitat prin ce am trecut, cand la carma era nemaipomenita Abramburica si am aflat cu cateva luni inainte de examen ca se numeste capacitate, dar si ca notele din anii trecuti se pun. Cand vad ca din nou elevii sunt principala victima a acestui sistem, imi vine sa-mi smulg parul din cap! Toate frustrarile profesorilor, toate testele astea „de laborator”, toate scolile care nu au nici macar toalete doar asupra lor se rasfrang. Cand esti copil tot ce ti se spune este ca trebuie sa fii cel mai bun, sa treci prin examene cu usurinta, sa stii tot. Nimeni nu intelege ca profu’ n-a avut rabdare sa-ti explice lectia sau ca nici colegii tai n-au inteles nimic, ca nimeni nu stie concret ce are de facut. Niciun copil nu ar mai trebui sa poarte aceasta greutate pe umeri!

Cititi si va cruciti!

13 comentarii:

  1. Suntem un popor de tampiti nativ si aici ma refer si la cei care ne conduc, dar si la cei care ii voteaza pe acesti tampiti. Oricum, povestea asta cu reforma in educatie tine de domeniul sf.

    Apel pentru natiune : va rugam sa nu va treziti din “somnul cel de moarte” ! Romania nu este invatata cu oameni care sa aiba spirit de initiativa. Romania nu are societate civila. Somn usor!

    RăspundețiȘtergere
  2. @dan- Eu sunt de acord ca sistemul trebuie reformat, dar firesc mi se pare sa se inceapa de la manuale, programa, buna pregatire a cadrelor didactice, iar ultimele pe lista sa fie examenele!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand vorbim de reforma ne asteptam ca toate guvernele, indiferent de culoare politica sa respecte programul de reformare adoptat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sistemul romanesc de invatamant nu avea nevoie de reforma,parerea mea.Era mult mai bine inainte,scoala romaneasca era mult mai apreciata,elevii mult mai bine pregatiti,nu spun numai eu asta,defapt eu nici n-am de unde sa stiu pt ca am prins "vremuri de reforma" o spun insa parintii mei si cei mai mari ca mine si eu le dau dreptate.Manuale alternative,schimbarea admiterii in aproape fiecare an,o porcarie.Prin toata reforma asta n-au reusit decat sa ingroape tot ce inseamna invatamant.De 20 de ani ne tot "reformam",adica sapam mai adanc groapa in care o sa ne gasim somnul de veci.Romania rip.
    Eu la anu' o sa dau iar un examen si ghici ce?Bineinteles,il modifica.De ce?Pai a venit alt ministru si a zis ca el are idei mai bune si vrea sa le puna in aplicare.Harcea-parcea o sa iasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nici nu vreau sa comentez...la anu'dau bacul si pun pariu ca se va mai schimba de vreo cateva ori:|
    Isi bat joc de noi,elevii.Nu au altceva de facut si spun:"hai sa mai schimbam si noi ceva in invatamant ca prea am stat degeaba in ultima vreme"...

    RăspundețiȘtergere
  6. astia din Educatie sunt printre cei mai ametiti... Imi amintesc ca fix pe generatia mea au facut experimente ,cu capacitate data la romana,matematica,istorie si geografie .Apoi au schimbat si au lasat la alegere istoria si geografia.Sincer a fost aiurea senzatia de dupa... Acum e o nebunie totala,aici zic ca e multa materie,aici scot ceva din materie si compenseaza cu varf si indesat bagand alte cursuri optionale etc... Numai ei pot intelege sistemul,eu nu!

    RăspundețiȘtergere
  7. @Insomniaque- Eu am fost din prima generatie care a prins manuale alternative, am uitat sa spun. Ce haos a mai fost in anul ala!!

    @Midsummer- Il mai schimba de cateva ori pana ajungi sa-l dai :)) Frate-miu e in clasa a VII-a si ma intrebau ai mei cum o sa fie admiterea. Cine sa mai stie?

    @Andreea- Cred ca nici ei nu il mai inteleg!

    RăspundețiȘtergere
  8. Linistiti-va, ne reformeaza astia pe toti pana la urma...

    RăspundețiȘtergere
  9. off topic:
    La sfatul domnului profesor nu am publicat-o.Tot ce pot sa spun ca e un joc de cuvinte in care se impletesc zodii,principii japoneze in fine...dupa ce o sa fie publicate o s-o postez,aventual un link catre revista respectiva.
    Cat despre carte as fi foarte incantata s-o citesc:X

    RăspundețiȘtergere
  10. Macar daca ar avea loc niste schimbari reusite, sa aduca un plus de calitate sistemului de invatamant...

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu am facut parte din ultimele generatii care au dat examenele pe sistemul dinainte de '89. Atunci se facea carte - acum e un timp pierdut de poamana pentru voi, actualii elevi, cat si pentru profesorii vostri. Forma actuala de invatamant e depasita din foarte multe puncte de vedere.

    @danbrasov - nu suntem un popor de tampiti, ci un popor care a fost invatat ca e mai bine sa stea cu capul plecat daca nu vrea sa riste sa-l piarda. Ne lipseste onoarea, nu inteligenta.

    Cunosc tineri care, vizavi de scoala, au adoptat povata din popor "spune-i dracului domn, ca sa treci puntea", dar care - in particular - se pregatesc pentru domeniul pe care si l-au ales. Citesc, calatoresc, comunica, analizeaza, fiseaza etc. Pentru ei, adevarata scoala nu depinde de sistemul clasic de invatamant. Important e sa stii ce vrei sa faci si sa iti gsesti locul in mediul respectiv.

    RăspundețiȘtergere
  12. Tin minte cand am dat eu bac-ul eram numiti generatie de sacrificiu...apoi la faculta' la fel...dar stau sa ma intreb nu cumva toate generatiile sunt de sacrificiu??? Freaks...

    RăspundețiȘtergere
  13. @paul gabor- Nu cred ca a existat vreo generatie, in ultimii zece ani, care sa nu treaca prin schimbari

    @rosca daniel- chiar daca ar fi reusite, vine urmatorul guvern cu alte idei...

    @Tudor- vorba lui Mark Twain-"Niciodata nu am lasat scoala sa intervina in educatia mea"

    @Marius- Oare cat timp o sa ne mai sacrificam viitorul?

    RăspundețiȘtergere