luni, 1 martie 2010

Sapte zile pentru o eternitate- Marc Levy


Cred ca am mai spus pe undeva ca ador sa descopar noi scrieri din literatura contemporana. Eh, cateodata mai dai si gres, asa si cu aceasta carticica. Ori mi-au crescut mie pretentiile si asteptarile, ori am gresit din nou cu alegerea lecturii. Nu ii neg lui Marc Levy abilitatea de a-si vinde marfa si de a crea povesti deosebite, dar parca atatea clisee nu am mai citit de mult intr-un singur roman. Pe scurt, subiectul este vesnicul conflict dintre bine si rau, in acest caz intre Dumnezeu si Lucifer, care-si trimit agentii pe pamant, intr-un ultim pariu de a pune pecetea binelui sau, din contra, a raului, pe oameni. Dupa cum m-am asteptat inca de la inceput, cei doi agenti se indragostesc unul de celalalt si incearca sa iasa de sub tutela „sefilor”. Ce mi-a placut la aceasta carte este faptul ca totul decurge firesc, dialogul este bine structurat si povestea in sine e draguta. Dar cam atat. In plus, scrierea pare mai mult un scenariu de comedie romantica, si nu o poveste de dragoste care sa-ti stoarca lacrimi amare si sa-ti consume gandurile sau sa-ti provoace trairi intense. Iar despre final, pfff, este incredibil de siropos si absurd. Mai multe nu spun, ca poate cineva mai vrea sa citeasca romanul. Nu de alta, dar este o poveste subtire, potrivita pentru relaxare si eventual pentru citit in autobuz, metrou, etc. Asadar, dupa ultimele doua tentative esuate de a mirosi aromele scriiturii contemporane, pentru zilele urmatoare am decis sa ma refugiez intre paginile scrise de un clasic. Hai sa dau si un citat din “Sapte zile pentru o eternitate”, care mi s-a parut interesant asa, ca idee.

“Cere oricui sa-ti numeasca cinci oameni care au schimbat in bine mersul omenirii. Nu va sti, de exemplu, sa-ti spuna cum il cheama pe primul democrat sau pe inventatorul antibioticelor sau pe un pacificator. Oricat de ciudat ar parea, putini oameni ar reusi sa ti-i citeze; in schimb, iti vor pomeni, fara nicio problema, cinci dictatori”

11 comentarii:

  1. Citesc literatura contemporana insa nicio carte pana acum nu a ajuns sa-mi placa atat demult cat sa depaseasca calitatea romanului "Maitreyi".Mi-a intrat in suflet si acolo imi va ramane pentru foarte multa vreme.L-am citit de doua ori si stiu ca o voi face din nou peste cativa ani pentru ca voi vedea totul intr-o alta vizune!:D

    RăspundețiȘtergere
  2. dintr-o alta perspectiva*
    mi-e somn:">

    RăspundețiȘtergere
  3. @Midsummer- Ai citit si continuarea, scrisa de ea? Se cheama "Dragostea nu moare" si este un fel de drept la replica. Bine, din punct de vedere calitativ nu se compara cu scriitura lui Eliade.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cartea asta a stat in rafturile de la diverta o buuuuna perioada de timp. Niciodata nu mi-a trecut prin minte sa ma o deschid macar!:-s

    RăspundețiȘtergere
  5. @Ioana- Eu am imprumutat-o. Mi-a fost recomandata cu drag. Ce sa zic, fiecare cu preferintele sale. Macar nu am dat bani pe ea :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Da am citit si continuarea in care ea povesteste ca defapt lucrurile nu au stat tocmai cum scrie Mircea Eliade,insa preferata mea ramane tot "Maitreyi" pentru ca intr-adevar "Dragostea nu moare" nu i-a ajuns la inaltime:D

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit si eu mai demult cartea aceasta si mi-a placut mult ideea dar mai putin felul in care a fost prezentata.Marc Levy m-a cucerit cu "Unde esti?", un roman profund si cu un subiect mult mai complex, asa ca am incercat si alte opere de-ale lui in speranta ca voi gasi iar acea perfectiune.Din pacate nu s-a intamplat asa.
    Exista scriitori contemporani cu adevarat talentati si cu o viziune deosebita asupra vietii, iubirii, oamenilor...In genul romantic preferatii mei sunt Tony Parsons, Nicholas Sparks, Audrey Niffenegger, Tarun J. Tejpal, iar in genul istoric si politist am mult mai multi.Chiar daca am ramas marcata de aproape toate creatiile clasice citite si nu le pot contesta valoarea exceptionala, cred ca si literatura contemporana merita un vot de incredere.Gasim mai greu acele carti perfecte, dar se poate :)

    RăspundețiȘtergere
  8. @Amaya- Mie mi-a placut enorm "Ma numesc rosu" de Orhan Pamuk. Se merita sa-l citesti. Si imi place si Margaret Atwood, in ciuda nuantelor feministe din opera ei. Am citit "Ochi-de-pisica" si "Asasinul orb", ambele foarte bune, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma tin de ceva vreme sa citesc "Ma numesc rosu".Iar de "Ochi-de-pisica" am auzit si am inteles ca e interesanta.O sa le caut imediat ce termin cartile pe care le citesc acum. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Fiecare cu parerea lui, insa eu am citit mai de mult cartea si mi s-a parut minunata ca si celelalte carti ale lui Marc Levy de altfel (le-am citit pe toate, nu-s prea multe). Pana acum el este scriitorul meu contemporan preferat. Dar cum am spus si la inceput, fiecare cu parerea lui :)

    RăspundețiȘtergere