marți, 17 martie 2009

Sa invatam ce inseamna toleranta


Un film pe care l-am vazut zilele trecute mi-a lasat un mare gol in stomac la final. Este vorba despre “The boy in tre striped pijamas”, povestea baietelului Bruno, de 8 ani, care s-a mutat impreuna cu familia langa un lagar de concentrare nazist, aflat sub administrarea tatalui sau. Bruno s-a impretenit cu un copil evreu, cu care se intalnea in fiecare zi, la aceeasi ora. Copiii s-au imprietenit, iar tot ce ii mai despartea era un gard electric. Finalul este de o tristete covarsitoare, Bruno murind impreuna cu prietenul sau Schmuel, in camera de gazare.
Am participat zilele trecute la o dezbatere privind conceptul de nationalism, iar parerea mea este ca nationalismul a fost dintotdeauna prost inteles. Exemple sunt numeroase, dar poate cel mai graitor este ceea ce s-a intamplat pe vremea dictatorului Adolf Hitler. Totul porneste, de fiecare data, de la ideea ca suntem superiori altora. Nimic mai fals. Nu suntem roboti. Fiecare dintre noi are atat parti bune, cat si parti mai proaste, trebuie doar sa stim sa le valorificam pe cele bune. Auzim pe la tv si citim in ziare cum ca tiganii omoara, violeaza si fac tot ce e mai rau. De cate ori nu am vazut insa romani violatori, polonezi pedofili sau chinezi criminali cu sange rece?!? Prin incurajarea acestei atitudini discriminatoare nu facem decat sa ne exploatam partile noastre cele mai intunecate si in concluzie, sa devenim exact precum oamenii pe care ii criticam. Doar invatand ce este toleranta, putem ajunge mai sus pe scara spirituala si putem demonstra ca ziua de maine este cea a generozitatii, a bunatatii si a iubirii de aproape.

6 comentarii:

  1. M-ai facut curios si o sa incerc sa vad filmul.

    Desi tema lui pare una trista nu pot sa nu remarc un lucru amuzant si anume ca toate persoanele din blogroll-ul meu care stau in Focsani au fost la intalnirea de care amintesti tu :).

    RăspundețiȘtergere
  2. Hehe, am vazut si eu, de-asta nu am mai detaliat subiectul. Filmul e superb, chiar se merita sa-l vezi, desi iti va lasa un gust amar ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. buna.... si mie mi-ai starnit curiozitatea cu acest film... desi dramatic la o prima privire, cred ca este foarte interesant....

    Cat despre problema tiganilor, chiar cred ca sunt altii mult mai rai decat ei... si vb ta partile negre se vad usor prin noi, atunci cand vb rau de altii, care poate nu sunt atat de vinovati.... Ar trebui sa fim mult, dar mult mai toleranti, pentru ca toti suntem la fel, am devenit diferiti pe parcurs...... cred ca am uitat ce e bunatatea cu desavarsire....

    POP fata!

    RăspundețiȘtergere
  4. @day

    asta cu partile negre imi suna a rasism :))))

    RăspundețiȘtergere
  5. Pare rau ca n-am ajuns la Unirea la acel seminar f interesant, dar am citit ce-ai scris la gazeta. E bine ca se practica destul de des astfel de seminarii pt liceeni. Noi nu am fost atat de privilegiati anii anteriori la Unirea cu astfel de intalniri. E drept, nici APD nu era bine structurata si activa pe plan local, ori alte ONG-uri.

    Cat despre film, l-am luat si eu, dar n-am apucat sa vad decat aproape jumate de film. M-a impresionat felul in care ii ducea prajituri Bruno amicului din lagar, sau faza cand i-a aruncat mingea peste gard si s-a speriat Schmuel.
    De la Lista lui Schindler, am evitat astfel de filme cu/despre evrei, lagare si alte faze dure.

    Zilele astea, am vazut un film despre prigoana evreilor din Bielorusia ce iau drumul padurilor pt a scapa de invazia armatelor germane. E un caz real al "fratilor Bielski", filmul se cheama "Defiance" ("Sfidarea").
    Daniel Craig (ultimul agent 007) face un rol bun, fiind un fel de Moise al acelui grup, avand "misiunea" de a-i organiza si a-i salva. Iesind din padure, urmariti de germani, ajung in fata unei ape. Faza la care, unul dintre evrei, ii zice: "gaseste repede o solutie, doar nu crezi c-o sa desparti apele astea, precum Moise" !

    O saptamana buna, cu soare !

    RăspundețiȘtergere
  6. @patrickdan m-ai facut curioasa in legatura cu filmul asta, imi place umorul incastrat in situatii dramatice

    @alibus haioasa observatie :))

    RăspundețiȘtergere